♦ Infosec Center, companie implicată în proiectul de 130 mil. euro de revitalizare al microelectronicii: garanţiile cerute în aceste proiecte sunt „o barieră importantă pentru foarte multe IMM-uri româneşti în a accesa această zonă de inovare şi de cercetare şi dezvoltare“.
România a pierdut locul de top pe care îl avea industria mondială de semiconductori înainte de 1989 şi pentru că în comunism nu au existat pe lângă marile unităţi şi companii mici şi medii care să dezvolte produse şi să lanseze proiecte de cercetare, ceea ce îngreunează efortul actual de a relansa acest segment cu ajutorul unui proiect de 130 mil. euro, finanţat şi cu bani europeni.
„Dacă partea de cercetare, reprezentată şi de Institutul pentru Microtehnologie Bucureşti (IMT), e vizibilă la nivel european, partea de IMM-uri nu mai este atât de vizibilă. În Occident au existat megafabricile însă, chiar dacă acestea au dispărut, ele au avut în jurul lor companii mici şi mijlocii (IMM-uri) care făceau treabă. România n-a avut tradiţia asta. Occidentul avea tradiţia din capitalism. La noi, odată cu comunismul s-a terminat şi industria de semiconductori. Nu ştiam cum să facem semiconductori de pe poziţia de capitalişti. Cam asta a fost. Trebuie să reînvăţăm să facem asta“, a declarat pentru ZF Adrian Dinescu, directorul IMT, institutul care coordonează proiectul denumit Platforma Naţională pentru Tehnologiile Semiconductorilor (PNTS).
Citiţi mai multe despre programul de relansare a microelectronicii şi urmăriţi emisiunea ZF IT Generation dedicată acestui subiect în cadrul acestui articol: