Business Hi-Tech

Larry Ellison, un maestru al artei razboiului in afacerile IT

10.03.2004, 00:00 56



Larry Ellison este indiscutabil o vedeta a lumii IT. Unii il aseamana cu Richard Branson, fondatorul Virgin, dar similitudinile se regasesc mai mult in modul de viata al celor doi decat in afacerile pe care le conduc. Cert este insa ca si Ellison, aqsemenea Oracle, compania software pe care a fondat-o in urma cu aproape 30 de ani, a devenit un fel de legenda vie. Sau, daca vreti, un brand arhicunoscut.



Ce se stie despre el? Ca este un nonconformist, ca a vrut intotdeauna sa il depaseasca pe Bill Gates si ca face miliarde de dolari din software, exact ca si rivalul sau. Mult mai putine insa. In ultimul clasament intocmit de revista americana Forbes, Larry Ellison ocupa locul al 12-lea cu o avere de 18,7 miliarde de dolari. Rivalul sau dintotdeauna, Gates,, e inca primul cu o avere de 46,6 miliarde de dolari.





La inceput, a fost scoala



Cum a facut insa rebelul Ellison miliardele de dolari si cum a reusit sa construiasca a doua mare companie de software din lume? Un raspuns scurt ar suna cam asa: cu multa perseverenta, curaj dar si cu talent de vizionar. Raspunsul mai lung insa este si mai interesant.



Larry a fost de mic pasionat de stiintele exacte si mai ales de matematica dar talentul sau de programator a iesit la iveala abia prin facultate cand, de obicei, scria programele mai repede decat toti ceilalti studenti. Atunci a primit o slujba de la facultatea la care studia si a inceput sa castige in scurt timp mai mult decat profesorii sai cu experienta universitara de peste zece ani.



"Mi-am dat seama foarte repede ca era mult mai bine sa fii platit la program decat la ora", declara Ellison la un moment dat intr-un interviu mai vechi. Dupa slujba de la universitate a inceput sa presteze servicii de consultanta pentru mai multe firme locale. Apoi pleaca spre Silicon Valley si lucreaza acolo ca programator pentru Ampex.





Cu 2.000 $ se naste viitoarea Oracle



In 1977, se hotaraste sa infiinteze propria firma, Software Development Labs, in parteneriat cu Robert Miner, fostul sau supraveghetor de la Ampex si inca un asociat. Investitia initiala, dupa cum spun unii: in jur 2.000 de dolari. In '83 compania isi va schimba denumirea in Oracle Corporation.



Din pasiunea sa pentru computere si programe informatice a iesit in scurt timp primul soft pentru baze de date.



"Tehnologia bazelor de date relationale a fost inventata de un tip pe numele sau Ted Codd de la IBM. Pe la inceputul anilor '70", isi aminteste Ellison. IBM nu a vazut in aceasta tehnologie un potential prea mare si nu a dezvoltat ideea angajatului sau.



Pe atunci Oracle avea patru angajati. Pe baza lucrarii cercetatorului Ted Codd, publicata de IBM, cei patru s-au hotarat sa construiasca o tehnologie care urma sa faca ravagii pe piata de software. Tehnologia a fost creata iar printre primii clienti ai Oracle s-a numarat chiar celebra agentie americana CIA. In anii '80, succesul programelor create de Oracle au dus la dublarea veniturilor firmei la fiecare 12 luni. Pana cand...





Dupa 20 de ani...



"Cea mai dificila experienta am trait-o in 1990 cand Oracle a raportat primele pierderi trimestriale. Eram in afaceri de 20 de ani si dupa doua decenii pierdeam bani. In acelasi timp, Oracle era si compania cu cea mai rapida crestere din istorie. Deodata insa ne-am lovit de un zid. Atinsesem miliardul de dolari la venituri dar aveam probleme cu managementul", isi aminteste Ellison.



Oamenii din fruntea companiei de un miliard de dolari erau cei care condusesera Oracle si in anii cand firma avea o cifra de afaceri de numai 15 milioane de dolari. Cu alte cuvinte, erau cam depasiti de evenimente. Capacitatea lor de a conduce o companie cu venituri de cateva milioane nu era potrivita pentru o corporatie cu un miliard in conturi.



Capitalizarea de piata a companiei scazuse cu 80% iar firma era, aparent, aproape de a da faliment. Asa ca, oricat de loial ar fi fost oamenilor cu care lucrase mai mult de zece ani, Ellison a fost nevoit sa schimbe toata echipa de management. Adica, sa mai concedieze din veterani.



Pentru prima data, Ellison a lasat pozitiile de senior management pe mana unor profesionisti in ale afacerilor iar el si-a concentrat toate energiile in directia dezvoltarii produselor cu care Oracle aparea pe piata. Cea mai noua versiune a softului pentru baze de date, creata dupa aceasta schimbare, a fost un succes si in numai doi ani actiunile companiei au recastigat o mare parte din terenul pierdut anterior.





Pe varful valului



In timp ce succesul afacerii cu baze de date crestea, Ellison isi continua, in paralel si aventurile din viata personala. Iubitor de sporturi, deseori periculoase, Ellison a trecut la un moment dat si prin bisturiul chirurgului, eveniment care insa nu l-a oprit din cursele cu iahtul sau personal sau din acrobatiile aeriene.



In 1998, in timpul unei curse organizata in Australia, iahtul sau Sayonara impreuna cu alte cateva au fost surprinse de o furtuna. "Am crezut ca nu vom reusi sa trecem prin asta. Valurile aveau cam 12 metri inaltime si erau ca niste ziduri. Daca nu te prindeai cu cabluri pur si simplu puteai sa fii zburat de pe vas. Era ca si cum ai fi cazut cu liftul de la etajul patru al unei cladiri direct pe asfalt la fiecare 45 de secunde. A durat cam trei ore. Daca ne scufundam, am mai fi trait maximum o ora", isi amintea Ellison intr-un interviu publicat de BusinessWeek. Din fericire, toti cei 24 de membri ai echipajului au scapat teferi. Doar cativa dintre ei s-au ales cu fracturi.





Dupa recesiune, rasare si soarele



Intre timp, compania lui Ellison creste continuu pe tot parcursul anilor '90. Bancile americane, liniile aeriene, constructorii auto si gigantii industriei de retail sunt toti dependenti de programele pentru baze de date Oracle. Aparitia Internetului, dezvoltarea comertului electronic au avantajat-o din plin. Profitul sau net a crescut cu 76% numai intr-un singur trimestru in 2000, anul care a marcat sfarsitul boom-ului in IT si inceputul recesiunii care avea sa marcheze urmatorii doi-trei ani. In timp ce actiunile celorlalte companii hi-tech fusesera deja cuprinse de furtuna bursiera, cele ale companiei Oracle isi pastrau valoarea aducandu-l pe posesorul lor aproape de visul de a-l depasi, ca avere, pe Bill Gates. In topul celor mai bogati oameni din lume pe anul 2000, Ellison urca pe pozitia secunda "suflandu-i in ceafa" fondatorului Microsoft de la o distanta de 13 miliarde de dolari. Pe atunci averea sa era evaluata la 47 miliarde de dolari, iar a lui Gates la 60 mld. $.



In anii urmatori bursele dovedesc ca investitiile in IT nu sunt intotdeauna cele mai profitabile si averile tuturor celor care erau implicati in afaceri hi-tech intra pe o panta descendenta.



2003 a fost primul an in care analistii au inceput din nou sa vorbeasca despre crestere si redresare. Si tot 2003 a fost anul in care Ellison s-a inscris intr-o noua cursa nebuneasca: preluarea companiei rivale din industria aplicatiilor de business, PeopleSoft. Desi nu a primit inca avizul autoritatilor antitrust, Ellison este foarte hotarat sa incheie tranzactia al carei pret a ajuns deocamdata la 9,4 miliarde de dolari.





Strategia din afaceri, la fel de buna si in amor



Casatorit si divortat de trei ori, Larry Ellison spunea nu demult ca "un al patrulea mariaj ar trebui interzis prin lege". Si totusi, faima sa crai nu a oprit-o pe scriitoarea Melanie Craft sa-i spuna "da" in decembrie anul trecut. Cea de-a patra nunta a lui Ellison, de data aceasta cu Craft, a avut loc la resedinta din Woodside a omului de afaceri, decorata in stil japonez. Au participat la eveniment doar cativa apropiati printre care copiii lui Larry din casatoriile anterioare, David (21 de ani) si Megan (17 ani), sora miresei, Kira, creatoare de moda si seful companiei Apple, Steve Jobs, totodata unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Ellison.



Craft l-a cunoscut pe Ellison in 1996, pe vremea cand ea era logodita cu primul si singurul sau iubit. La scurt timp de la prima intalnire, Larry a inceput sa-i invite pe cei doi tineri indragostiti la tot felul de petreceri simandicoase. Odata chiar la un dineu la care a participat si fostul presedinte american Bill Clinton. Cand Jobs l-a intrebat de ce face asta, Ellison a replicat: "E o parte din strategia mea". Dupa 18 luni, Craft a rupt logodna cu iubitul sau de pe atunci iar Ellison l-a sunat pe Jobs si i-a spus: "Steve, iti amintesti de strategia Melanie? Ei bine, a mers".





De la 2xsef la sef



Pe seama lui Ellison s-au creat si glume. Cu mediu de difuzare, cum altfel decat Silicon Valley? Preferata multora: care este diferenta dintre Ellison si Dumnezeu? Dumnezeu nu se crede niciodata Larry Ellison!



Sa i se traga aceasta glumita de la faptul ca, tip de cativa ani, a cumulat atat functia de director executiv al firmei pe care a fondat-o cat si pe cea de presedinte al consiliului de administratie?



Poate ca da, poate sa nu. Cert este insa faptul ca anul trecut Ellison a renuntat la cea de presedinte si a ramas numai pe postul de director executiv al companiei. Presedinte al consiliului de administratie a devenit directorul financiar al companiei, Jeff Henley.
iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO