Business Hi-Tech

Lecţia estoniană: cum să guvernezi prin smartphone

Kalle Palling, şeful comitetului pentru afacerile euro­pe­ne din parlamentul estonian

Kalle Palling, şeful comitetului pentru afacerile euro­pe­ne din parlamentul estonian

Autor: Ioana Nita

07.04.2016, 00:07 1255

Guvernul României ar trebui să se inspire din experienţa guvernului estonian, care a început să lucreze la schimbarea sistemelor informatice pentru ca serviciile publice să poată fi accesate şi de pe dispozitivele mobile.

„Noi am început să dezvoltăm şi să testăm diferite soluţii IT încă din 1995, iar acum zece ani aveam deja implementate o serie de soluţii elec­tronice pentru diferite ser­vicii publice. Toată infra­struc­tura şi bazele de date au fost con­struite pen­tru a fi acce­si­bile de pe cal­cu­latoare, dar acum ni­meni nu mai foloseşte cal­cu­la­toare. Circa 60% din tra­fi­cul de pe internet se rea­lizează în prezent de pe smart­phone-uri, ceea ce în­seam­nă că sis­te­mele IT guverna­men­tale trebuie re­construite pentru a se adap­ta la dis­pozitivele mobile“, a de­clarat pen­tru ZF Kalle Palling, şeful co­mitetului pen­tru afacerile euro­pe­ne din parla­men­tul estonian. El a adău­gat că o par­te din serviciile pu­blice sunt deja dis­po­nibile şi de pe dispo­zitivele mobile.

Estonia, una dintre cele mai di­gitalizate ţări din lume, cu doar 1,3 milioane de locuitori, are o experienţă de peste 20 de ani în ceea ce priveşte tehnologizarea sistemului public.

„Vrem să simplificăm toate procesele, inclusiv comuni­ca­rea cu statul sau mo­dul în care se fac afa­cerile cu statul. Noi credem că singurul mo­ment în care tre­buie să interacţio­nezi cu un funcţio­nar public este atunci când te duci să îţi ridici actul de identitate sau paşa­portul. Şi suntem aproape de această ţintă“, a punctat Palling.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO