Business Hi-Tech

Licitaţia 5G. Giganţii din telecom obţin după consultările privind caietul de sarcini mai multe „concesii“ de la ANCOM. Cele mai importante: extinderea valabilităţii licenţelor pe 25 de ani şi reducerea cu 30% a tarifului de utilizare a spectrului radio

Eduard Lovin, vicepreşedinte al ANCOM, a anunţat că pe 14 septembrie urmează să fie aprobate, după noi discuţii cu operatorii, versiunile finale ale documentelor aferente licitaţiei.

Eduard Lovin, vicepreşedinte al ANCOM, a anunţat că pe 14 septembrie urmează să fie aprobate, după noi discuţii cu operatorii, versiunile finale ale documentelor aferente licitaţiei.

Autor: Adrian Seceleanu

08.09.2022, 12:00 365

♦ Surpriză: Telekom Mobile, despre care s-a speculat că nu ar participa la licitaţie, a transmis peste 40 de pagini de observaţii, mai multe decât Orange şi Vodafone, în timp ce RCS&RDS nu a transmis nici măcar o singură observaţie către autorităţi.

Operatorii de telecom au obţinut de la Autoritatea Naţională de Regle­men­tare în Comunicaţii (ANCOM), în urma con­sultărilor de pe marginea caietului de sarcini pentru licitaţia „5G“ mai multe concesii, dintre care cele mai importante sunt menţinerea preţului de pornire la 693 mil. euro cu extinderea valabilităţii li­cenţelor la 25 de ani şi reducerea cu 30% a tarifului de utilizare a spectrului radio, arată documentele publicate marţi de arbitrul telecom, ca parte a procesului de pregătire a licitaţiei.

Dincolo de extinderea duratei licenţe­lor de la 20 la 25 de ani cu păstrarea preţurilor mini­me, cea mai importantă decizie luată de ANCOM în urma consultărilor, care se va resimţi în bu­getele operatorilor, este reducerea cu 30% a tarifului de utili­zare a spectrului radio (TUS), care este achitat anual de către operatori către arbitrul telecom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO