Business Hi-Tech

Licitaţia 5G intră în linie dreaptă: ANCOM desigilează vineri plicurile cu ofertele pentru licenţe de la operatori. Suspans: ce va face Telekom România Mobile?

Preşedintele ANCOM, Vlad Stoica, a declarat anterior pentru ZF că „o licitaţie de succes în contextul actual înseamnă în primul rând să vină cât mai mulţi operatori să ia spectru, ca să poată dezvolta tehnologie şi să demareze investiţiile“.

Preşedintele ANCOM, Vlad Stoica, a declarat anterior pentru ZF că „o licitaţie de succes în contextul actual înseamnă în primul rând să vină cât mai mulţi operatori să ia spectru, ca să poată dezvolta tehnologie şi să demareze investiţiile“.

Autor: Adrian Seceleanu

27.10.2022, 00:07 1985

♦ Pe 31 octombrie ANCOM va anunţa ce operatori se califică în etapa următoare a licitaţiei.

Cea mai mare licitaţie de spectru radio organizată de România din 2012 încoace, aşa-numita licitaţie 5G, intră în linie dreaptă, după ce joi la ora 17,00 expiră termenul limită până la care companiile de comunicaţii îşi pot depune ofertele în plicuri sigilate, urmând ca vineri, Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) să le deschidă şi să înceapă analiza documentelor pentru a anunţa cine merge mai departe în cadrul competiţiei.

Amânată succesiv din 2018 încoace de autorităţi, aşa-numita licitaţie 5G este cea mai mare vânzare de spectru radio organizată de România din 2012 încoace, în urma căreia s-ar putea obţine teoretic venituri la bugetul de stat de aproape 700 mil. euro, dacă s-ar vinde tot spectrul radio pus în vânzare, un scenariu optimist care nu este luat în calcul de autorităţi.

Miza principală a licitaţiei o reprezintă spectrul radio necesar operatorilor pentru a construi reţele care să valorifice pe deplin tehnologia 5G - respectiv viteze la net mobil comparabile cu cele din reţelele fixe, care să sprijine digitalizarea statului şi a mediului privat şi apariţia unor noi afaceri şi modele de business. Participarea la licitaţie şi sumele care vor fi investite în licenţe sunt astfel privite ca o reflecţie a angajamentului pe care îl au pentru piaţa locală grupurile de comunicaţii.

Îniante de deschiderea ofertelor şi de aflarea numelor care merg mai departe în competiţie cel mai mare semn de întrebare atât pentru autorităţi cât şi pentru industrie în general este dacă operatorul de telefonie mobilă Telekom România Mobile, care îi are în spate pe giganţii Deutsche Telekom (Germania) şi OTE (Grecia), va participa sau nu la competiţie, iar în cazul în care va face acest lucru dacă bugetul va fi unul relevant şi nu unul simbolic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO