Business Hi-Tech

Licitaţia de 700 mil. euro: Operatorii ar fi vrut să verifice dacă sunt filmaţi sau ascultaţi pe ascuns şi să păzească noaptea încăperile în care stau la licitaţie. Răspunsul ANCOM:Nu

Licitaţia de 700 mil. euro: Operatorii ar fi vrut să...

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

25.07.2012, 11:24 2056

Operatorii telecom care au în plan să participe la cea mai mare licitaţie de spectru radio din istoria României ar fi vrut să trimită echipe tehnice care să verifice dacă nu sunt filmaţi sau înregistraţi pe ascuns în clădirea în care va avea loc "competiţia" şi să asigure peste noapte paza încăperilor care urmează să le fie alocate, potrivit unor documente publicate pe pagina web a Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), instituţia care va gestiona întregul proces.

"Este permis accesul specialiştilor din partea ofertanţilor în încăperea pusă la dispoziţie, în fiecare zi de desfăşurare a licitaţiei cu două ore în avans (adică zilnic între orele 07:00 şi 09:00) cu scopul de a inspecta din punct de vedere tehnic spaţiul respectiv", sună una dintre zecile de întrebări adresate ANCOM de operatorii interesaţi de licitaţie. În acest caz răspunsul ANCOM a fost unul sec: "nu", la fel ca şi în cazul unei alte întrebări: "dacă licitaţia va dura mai mult de o zi, iar alocarea încăperilor va rămâne cea din prima zi, este permisă paza acestora de către un reprezentant al ofertantului?".

Licitaţia care va stabili cum va arăta piaţa de comunicaţii din România până în anul 2029 va avea loc la sediul direcţiei regionale Bucureşti a ANCOM, situat pe strada Lucian Blaga, în apropierea Poştei Vitan.

Într-un interviu acordat ZF luna trecută preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, asigura că operatorii nu vor fi supravegheaţi pe durata licitaţiei în încăperile care le vor fi alocate. "Nu, reprezentanţii operatorilor nu vor fi înregistraţi audio video în acele birouri. Dar tocmai pentru că în orice astel de procedură este important să ai nişte dovezi eventual ulterior sunt înregistrate video spaţiile comune, nu birourile care li se oferă operatorilor. Ei vor fi în spaţii în care vor avea şi intimitatea şi posibilitatea de a-şi stabili strategia de licitaţie şi aşa mai departe. Dar spaţiile comune, în spaţiile unde stă comisia de licitaţie, acolo da, va exista monitorizare".

"Organizarea logisitică a licitaţiei este destul de asemănătoare cu cea din Germania. Fiecărui operator i se va aloca un birou dotat cu un calculator pe care va fi aplicaţia pe care o va folosi, vor fi instruiţi anterior licitaţie, care aplicaţie îi va ajuta să-şi facă oferta astfel încât să respecte regulile de ofertare privitoare la limitele de spectru. Adică să nu existe erori şi să nu facă greşeli de-a lungul licitaţiei. Ei îşi pot face oferta şi pe un formular de ofertare", a spus preşedintele ANCOM.

România scoate la vânzare în acest an - în cea mai mare licitaţie de acest tip din istorie - licenţe de comunicaţii mobile pentru perioada 2014-2029, perioadă în care veniturile generate ar putea fi de minimum 40 mld. euro. Companiile interesate să participe îşi pot depune candidatura şi garanţia de participare până la 13 august 2012.

Până acum la licitaţie şi-au anunţat prezenţa Cosmote, Orange, RCS& RDS şi Vodafone, dar în competiţie pot intra şi grupuri care nu au acum operaţiuni pe plan local.

Statul ar putea obţine venituri de peste 700 mil. euro dacă va reuşi să vândă toate licenţele scoase la licitaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO