Business Hi-Tech

Liderul Steve Jobs intră din nou în concediu medical, iar Apple începe să tremure. Cine va lansa iPad şi iPhone 5?

Liderul Steve Jobs intră din nou în concediu medical, iar Apple începe să tremure. Cine va lansa iPad şi iPhone 5?

Autor: Magraon Andreea, Adrian Stefan Seceleanu

18.01.2011, 23:55 39

Decizia neaşteptată a lui Steve Jobs, 56 de ani, liderul a căruiimagine se confundă cu cea a Apple, de a intra în concediu medicalpentru a treia oară în ultimul deceniu, a provocat anxietate înrândul acţionarilor companiei care sunt îngrijoraţi cine va conducecompania.

Îngrijorările sunt alimentate şi de faptul că Jobs nu a datdetalii cu privire la problemele de sănătate care l-au forţat săîşi ia liber şi nu a specificat cât timp va lipsi cerând în acelaşitimp "respect pentru viaţa lui privată". Aceasta este a treia oarăîn ultimii zece ani când Jobs îşi ia concediu medical. În 2004 i-afost extirpată o tumoare de pe pancreas, iar în 2009 a suferit untransplant de ficat.

Într-un scurt e-mail adresat angajaţilor Apple, Jobs a spus căva continua să fie CEO şi va participa la toate deciziileimportante care vor fi luate. În timpul concediului său Tim Cook,actual director operaţional al Apple, se va ocupa de companie, aşacum s-a întâmplat în 2009. Anunţul lui Steve Jobs a dus la scădereaacţiunilor companiei. Jobs este creierul din spatele gadgeturilorde succes ale companiei, precum iPhone sau iPad. Apple are înprezent o capitalizare de piaţă de 321 de miliarde de dolari, fiindcea mai valoroasă companie din lume după gigantul petrolier ExxonMobil.

Plecarea temporară a directorului general ridică semne deîntrebare în legătură cu viitorul Apple şi strategia de viitor,având în vedere că imaginea lui Jobs este strâns legată deprodusele gigantului IT. De asemenea, apar întrebări cu privire lapolitica Apple de a da prea puţine informaţii, având în vedere cănu au fost spuse multe despre Jobs, imaginea centrală a Apple.

De la produse adresate unei elite la "un iPad ca totromânul"

Transformarea spectaculoasă prin care a trecut Apple subconducerea lui Steve Jobs s-a reflectat şi pe piaţa IT România.Dacă iniţial calculatoarele Apple erau folosite în mare parte de oelită de utilizatori specializaţi - precum cei din industria depublicitate sau publishing, situaţia s-a schimbat dramatic, odatăcu lansarea unor produse ca

iPhone, în anul 2007. Brandul Apple a evoluat "în percepţiaromânilor dintr-un brand pur de nişă într-unul premium de retail",explică Radu Apostolescu, directorul de marketing al eMag, cel maimare retailer online local.

Schimbarea s-a resimţit şi în cifrele retailerului: 3% dinrulajul din 2010 al companiei a fost generat de produsele Apple."Creşterea din 2010 faţă de 2009 este de 3.000% (trei mii la sută).Poate părea incredibil." eMag estima un business de 100 mil. europentru 2010.

Poate cea mai relevantă reprezentare a spectaculosului succes alApple în România îl reprezintă zecile de tablete iPad cumpărate depoliticieni locali de toate vârstele. Într-un Parlament şi unGuvern în care demnitarii locali nu s-au remarcat decât rareori cupasiunea pentru cele mai noi smartphone-uri sau laptopuri, iPad-ula devenit ceva banal. Mi-am luat un iPad "ca tot românul", spunea,de altfel, premierul Emil Boc care, la fel ca preşedintele TraianBăsescu sau ministrul comunicaţiilor Valerian Vreme, a început săse afişeze cu tableta. Chiar şi Mitică Dragomir, şeful Ligii deFotbal, are acum tableta pentru care firma americană nu a avutbugete costisitoare de promovare.

Cine preia conducerea

Decizia neaşteptată a lui Steve Jobs de a-şi lua concediumedical ridică întrebări cu privire la viitorul lider al Apple.Atenţia se mută asupra celor mai vizibili executivi ai companiei,printre aceştia Timothy Cook, directorul operaţional al Apple, careîi va ţine locul lui Jobs cât timp acesta va lipsi. La fel s-aîntâmplat şi în primele şase luni ale lui 2009, când Jobs

şi-a luat concediu medical. Pentru această perioadă în care acondus Apple, Cook a primit un bonus în bani şi acţiuni de 59 demilioane de dolari. Un rol important în cadrul companiei îl are şiJonathan Ive, care este responsabil pentru designul produselorApple, precum iPhone sau iPad, unele dintre cele mai de succesgadgeturi de pe piaţă. Este un apropiat al lui Steve Jobs.

La rândul său Philip Schiller, directorul de marketing al Apple,va juca un rol vital, susţin analiştii. În timpul concediuluimedical a lui Jobs din 2009, Schiller a luat rolul de showman şi amers la prezentările publice la care trebuia să participedirectorul general. Printre produsele lansate de el s-a număratiPhone 3GS. Vizibil este şi Scott Forstall, vicepreşedinte pentruiOS, platforma de funcţionare a iPhone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO