Listarea Facebook

Facebook a dezamăgit vineri pe bursă. De ce au scăzut acţiunile pe finalul zilei, după ce au început cu creşteri de 13%

Facebook a dezămgit vineri pe bursă. De ce au scăzut acţiunile pe finalul zilei, după ce au început cu creşteri de 13%

Autor: Mediafax

19.05.2012, 11:02 2172

Acţiunile Facebook au intrat vineri dimineaţa la tranzacţionare cu întârziere şi au deschis cu 11% peste preţul de 38 de dolari la care s-a derulat oferta publică iniţială. După ce au atins un maxim de 45 de dolari, titlurile tranzacţionare sub simbolul FB au scăzut rapid până la finalul şedinţei şi au închis la 38,23 dolari.

Facebook a atras 16 miliarde de dolari prin oferta publică iniţială, capitalizarea companiei la debutul pe bursă fiind de peste 104 miliarde dolari.

Analiştii anticipau că acţiunile companiei vor închide vineri pe Nasdaq cu creşteri între 10-50%, însă debutul dezamăgitor nu va afecta serios reţeaua de socializare.

Surse din piaţă susţin că banca de investiţii Morgan Stanley, principalul intermediar al ofertei publice iniţiale, a fost nevoită să cumpere acţiuni vineri pentru a apăra nivelul de 38 de dolari la care s-a listat Facebook.

Mulţi analişti anticipează că presiunile pe cotaţia bursieră a companiei vor continua săptămâna viitoare.

Listarea Facebook a fost însoţită de incidente ruşinoase pentru piaţa Nasdaq. Deschiderea a fost întârziată, deoarece operatorul bursier nu a făcut faţă volumului uriaş de ordine, iar pe parcursul şedinţei confirmarea ordinelor a fost efectuată cu întârzieri mari.

Comisia de Valori Mobiliare din SUA a anunţat că analizează situaţia.

Analiştii cred că debutul modest al Facebook a fost cauzat în principal de preţul ridicat ales de companie în oferta publică iniţială, dar şi de volumul mare de acţiuni scos pe piaţă, care au saturat probabil cererea din partea unor investitori.

Unii comentatori acuză demult că valoarea de piaţă vehiculată pentru Facebook, de peste 100 miliarde dolari, care a devenit realitate odată cu listarea de vineri, este mult prea ridicată pentru o companie cu venituri de 3,7 miliarde dolari şi profit de un miliard dolari anul trecut. Capitalizarea Facebook este mai ridicată decât valoarea cumulată a giganţilor HP şi Dell.

La sediul Facebook din California, cofondatorul şi directorul general al companiei, Mark Zuckerberg, a sunat simbolic un clopoţel pentru a marca debutul companiei pe bursă.

Îmbrăcat în tradiţionalul hanorac negru, Zuckerberg s-a îmbrăţişat şi a bătut palma cu Sheryl Sandberg, directorul operaţional executiv al Facebook, considerată drept principalul locotenent al fondatorului şi factorul de stabilitate şi disciplină într-o companie tânără, înfiinţată acum 8 ani în căminele Universităţii Harvard.

Zuckerberg deţine acţiuni Facebook în valoare de peste 20 miliarde dolari, la cotaţia de la finalul şedinţei de vineri, şi a obţinut peste un miliard de dolari prin vânzarea unui mic pachet din participaţia sa în cadrul ofertei publice iniţiale.

Listarea Facebook la bursă a creat câteva mii de milionari "pe hârtie" în rândul angajaţilor companiei, dar şi câţiva miliardari printre fondatorii reţelei şi investitorii care au susţinut devreme dezvoltarea acesteia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO