Business Hi-Tech

Lituanienii şi-au găsit „unicornul” în şifonier: Vinted, un retailer online de haine second-hand, devine primul startup de tehnologie din Lituania evaluat la 1 miliard de euro

Lituanienii şi-au găsit „unicornul” în şifonier:...

Autor: Alex Ciutacu

28.11.2019, 09:13 881

Vinted, un retailer online de haine second-hand, a atras o finanţare de 128 milioane euro într-o rundă de finanţare care evaluează compania la peste 1 miliard de euro, transformând-o astfel în primul unicorn de tehnologie din Lituania, potrivit Bloomberg.

Lightspeed Venture Partners, un venture capital din Silicon Valley cu un portofoliu de peste 7 miliarde euro, a condus runda de finanţare, alături de Sprints Capital, Insight Venture Partners, Acel şi Burda Principal Investments, potrivit reprezentanţilor Vinted.

Noile fonduri ar trebui să ajute compania să se extindă geografic în Europa şi să angajeze, în timp ce ia în calcul o serie de achiziţii, explică Thomas Plantenga, CEO-ul Vinted.

Compania cu sediul în Vilnius a fost fondată în 2008 dar şi-a schimbat modelul de business în 2016 când Plantenga s-a alăutrat echipei. Vinted nu a decis încă dacă se va lista pe bursă sau nu.

„Suntem într-o etapă în care este greu de prezis care va fi vitorul financiar al companiei. Nu excludem nicio posibiitate, dar nu avem planuri exacte pentru următorii ani în acest sens”, spune CEO-ul.

Veniturile Vinted s-au triplat anul trecut, la 32,9 milioane euro, însă pierderea netă a crescut de patru ori, la 42 milioane euro, potrivit celor mai recente rezultate financiare.

„Ştim că acest model de business funcţionează, oferă valoare pentru utilizatori şi poate duce la profitabilitate. Totuşi, noi ne concentrăm în prezent pe o creştere accelerată în Europa şi pe produs – şi vom investi mai mult pentru a susţine această creştere accelerată pe care o vizăm”, adaugă el.

Compania a anunţat că veniturile au crescut de patru ori în ultimele 17 luni – adică de la ultima rundă de finanţare.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO