Business Hi-Tech

Lovitură dură pentru Google: UE sancţionează gigantul IT cu o nouă amendă record de 5 miliarde de dolari

Lovitură dură pentru Google: UE sancţionează gigantul...

Autor: Gabriel Cojan

18.07.2018, 17:25 374

Alphabet, compania mamă a Google, a primit o amendă record de 5 miliarde de dolari din partea Uniunii Europene, din cauza unui posibil abuz de poziţie dominantă pe sectorul sistemului de operare ale telefoanelor mobile – Android, scrie The Wall Street Journal.

Autoritatea de Concurenţă a Uniunii Europene a verificat posibilitatea unui abuz de poziţie dominantă din partea Google prin sistemul său de operare - Android, care este folosit de peste 80% din smartphone-urile din întreaga lume. Concurenţa acuză Google că şi-ar fi promovat propriile aplicaţii şi servicii mobile, în mod special motorul său de căutare.

Telefoanele Android vin la pachet cu aplicaţii Google preinstalate, incluzând aplicaţia Search. Concurenţa se plânge de faptul că Google se foloseşte de acest avantaj pentru a domina piaţa şi că foloseşte datele utilizatorilor pentru crearea de noi strategii de advertising.

Uniunea Europeană investighează dacă Google a încercat să le impună producătorilor de telefoane să instaleze aplicaţiile şi serviciile sale pe device-urile lor, încălcând astfel legile concurenţei loiale.

Pe de altă parte, Google a contestat această decizie şi susţine că sistemul Android, care este gratuit pentru producătorii de telefoane, a crescut competitivitatea din piaţă, lucru ce ar fi dus la micşorarea preţurilor la smartphone-uri.

De asemenea, Google a denunţat ideea concurenţei neloiale, având în vedere că fabricanţii de telefoane instalează şi alte aplicaţii rivale pe device-urile Android, cumpărătorii având şi ei posibilitatea de a descărca orice aplicaţie doresc.

Această amendă face parte dintr-un şir de decizii prin care Uniunea Europeană a pornit o ”cruciadă” împotriva super-puterilor din IT-ul american şi combaterea problemelor legate de competiţia neloială, evaziune fiscală sau confidenţialitate.

Din această campanie fac parte şi campania Uniunii Europene de recuperare a unor presupuse taxe neplătite de Apple şi Amazon, precum şi iniţiativa creării de noi legi ale internetului legate de instigarea la ură, drepturile de autor, confidenţialitate şi impunerea de noi condiţii asupra companiilor ce folosesc datele personale ale utilizatorilor. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO