Business Hi-Tech

Lovitură pe piaţa de telefonie mobilă: Orange şi Vodafone, amendate cu 63 mil. euro

Lovitură pe piaţa de telefonie mobilă: Orange şi Vodafone, amendate cu 63 mil. euro

Autor: Magraon Andreea

15.02.2011, 23:53 128

Orange şi Vodafone, cei mai mari operatori de pe piaţa locală detelefonie mobilă, au fost amendate de Consiliul Concurenţei cu 63de milioane de euro, pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţă,aceasta fiind cea mai mare amendă dată vreodată de instituţie.

"Orange a fost sancţionată cu 34,8 milioane de euro, iarVodafone cu 28,3 milioane de euro, reprezentând puţin peste 3% dincifra de afaceri a operatorilor în 2010", a declarat BogdanChiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. El a mai spus căbanii din amenzi vor merge la bugetul de stat. Penalizările au foststabilite în urma sesizării din anul 2006 a operatorului detelefonie fixă Netmaster Communications, care reclama faptul căOrange şi Vodafone i-au blocat în perioada 2004 - 2006 accesul lacele două reţele.

Astfel spus, apelurile utilizatorilor Netmaster erau blocate şinu mai ajungeau la utilizatorii Orange şi Vodafone, aceştia fiindnevoiţi să sune din altă reţea, alta decât cea unde erauclienţi.

"Investigaţia a stabilit că în această perioadă (2004-2006 - n.red.) Orange şi Vodafone au practicat un tarif de interconectarepentru apelurile internaţionale mai mare decât cel stabilit deautoritatea de reglementare în comunicaţii", a declarat BogdanChiriţoiu. Astfel, cei doi operatori practicau un tarif de0,15-0,18 dolari pe minut, în condiţiile în care era stabilit untarif maxim de 0,10 dolari pe minut.

În consecinţă, abonaţii Netmaster plăteau tarife mai mari."Veniturile suplimentare obţinute de cele două companii pe piaţăreprezintă de fapt cheltuieli suplimentare ale operatorilor care auterminat apeluri în reţelele Vodafone şi Orange. Acest lucru setraduce prin plata unor tarife mai mari de către consumatoriifinali", spune Chiriţoiu.

Netmaster a sesizat şi un abuz din partea operatorul detelefonie fixă Romtelecom, potrivit lui Chiriţoiu.

Potrivit datelor care circulau în piaţă la acea vreme,companiile telecom ar fi blocat apelurile pe fondul unor suspiciunide fraudă din partea operatorilor alternativi. Cea mai probabilăexplicaţie pentru refuzul terminării apelurilor în reţelele celortrei mari operatori o reprezintă suspiciunea acestora că apelurilecare tranzitează reţeaua Netmaster ar fi apeluri sosite din afaraRomâniei, care erau însă "prezentate" ca apeluri provenind dinRomânia, beneficiind astfel de tarife de interconectare deaproximativ patru ori mai mici decât dacă acestea ar fiidentificate ca fiind iniţiate din străinătate.

Potrivit unor surse de pe piaţă, amenzile vin şi în contextulunor presiuni din partea mediului guvernamental, în contextul încare Guvernul are o nevoie foarte mare de bani.

În prezent compania Netmaster nu mai există, iar ultimaînregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC)este dată din 30 septembrie 2008. Potrivit ultimelor date depuse laONRC, Netmaster, al cărei acţionar majoritar a fost indianul SanjayBhasin, a avut în 2007 afaceri de 2,6 milioane de euro şi un profitde 2.315 euro. Iniţial operatorul a fost achiziţionat decompetitorul New Com Telecomunicaţii, care şi-a vândut la rândulsău baza de clienţi către RCS&RDS şi Romtelecom, pe fondul unorprobleme financiare generate de recesiune.

Orange are afaceri estimate de peste un miliard de euro pe 2010,iar Vodafone de aproximativ 850 de milioane de euro. Cele douăcompanii au avut un profit cumulat de peste 3 miliarde de euro înperioada 2005-2009, marja de profit raportată la cifra de afaceridepăşind 25%, după cum arată datele depuse de cei doi operatori detelefonie mobilă la Ministerul Finanţelor.

În România există 52 de operatori de comunicaţii alternativi,printre care Euroweb sau GTS Telecom, potrivit ultimului raport alAutorităţii de Reglementare în comunicaţii publicat în decembrie2010. Tarifele de interconectare aplicate sunt de aproximativ 0,05euro pe minut, susţine Laurenţiu Stan, directorul general alEuroweb.

Orange şi Vodafone atacă decizia

Orangeşi Vodafone au anunţat că vor contesta în instanţă deciziaConsiliului Concurenţei (CC) prin care cei doi operatori detelefonie au primit amenzi în valoare totală de 63 milioane europentru abuz de poziţie dominantă, pe motiv că sancţiunea este"neîntemeiată şi eronată". "Suntem profund surprinşi de aceastădecizie, pe care o considerăm neîntemeiată având în vedere că sebazează pe o interpretare eronată a faptelor din dosarul cauzei.Astfel, sancţiunea aplicată este nejustificată şi Orange România vacontesta această decizie în instanţă. Investigaţia priveştetermenii şi condiţiile agreate între operatorii telecom pentruterminarea apelurilor internaţionale în România", au declaratreprezentanţii Orange.

La rândul său, Vodafone România a anunţat că va contesta deciziaConsiliului Concurenţei, oficialii operatorului arătându-se"surprinşi şi dezamăgiţi" de decizia instituţiei. "Suntem surprinşişi dezamăgiţi de decizia anunţată de Consiliul Concurenţei îninvestigaţia privind abuzul de poziţie dominantă faţă de operatorulNetmaster Communications. Vodafone România consideră că nu aintreprins nicio acţiune care să împiedice accesul NetmasterCommunications la reţeaua sa, în vederea derulării traficului deapeluri internaţionale, punct de vedere exprimat şi pe parcursulinvestigaţiei", au anunţat reprezentanţii operatorului. Potrivitoficialilor operatorului, în perioada supusă investigaţiei,Netmaster Communications a derulat trafic internaţional de voceprintr-un acord de interconectare încheiat anterior cu VodafoneRomânia. "Absenţa unui contract specific pentru traficulinternaţional de voce se datorează refuzului Netmaster de a acceptaaceleaşi condiţii contractuale oferite şi celorlalţi operatori,Netmaster solicitând la momentul respectiv un tratamentpreferenţial", au spus oficialii companiei.

Cei doi operatori au dreptul de a ataca în justiţie deciziaConsiliului Concurenţei în 30 de zile de la primirea hotărârii.Potrivit reprezentanţilor Consiliului Concurenţei, 95% dinhotărârile luate de instituţie sunt atacate în instanţă, iarprocesele durează 2-3 ani. Firmele cer mai întâi suspendareaamenzii şi abia apoi urmează judecarea pe fond, respectiv atacareadeciziei autorităţii. Dacă se decide suspendarea sancţiunii, firmaamendată va trebui să plătească 30% din valoarea amenzii, urmând carestul de 70% să se achite sau nu în funcţie de verdict. În cazulîn care instanţa nu suspendă sancţiunea, atunci compania trebuie săplătească amenda integral şi procesul continuă. Companiile îşiprimesc banii înapoi dacă verdictul e în favoarea lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO