Business Hi-Tech

Luptă aprigă pentru licenţele 4G de internet mobil de mare viteză

Luptă aprigă pentru licenţele 4G de internet mobil de mare viteză

Cea mai mare licitaţie telecom din istoria României l-a adus în prim-plan pe unul dintre cei mai discreţi manageri din industria locală de profil - Ioan Bendei (foto), 55 de ani, un apropiat al lui Zoltan Teszari şi unul dintre oamenii-cheie din echipa de top management a RCS&RDS, cel mai mare furnizor de servicii TV şi internet fix din România. Ioan Bendei, cu care nu exista până ieri nicio fotografie publică - a venit ieri dimineaţă la sediul ANCOM ca membru al echipei care participă la licitaţie din partea RCS&RDS. Foto: Adrian Seceleanu

Autor: Adrian Seceleanu

11.09.2012, 00:07 3268

După primele opt ore de confruntare dintre cei cinci operatori telecom care participă la cea mai mare licitaţie de spectru radio organizată vreodată de statul român cererea de licenţe rămâne mai mare decât oferta, iar în aceste condiţii licitaţia va continua şi marţi, a anunţat Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), instituţia care gestionează întregul proces.

"Având în vedere că cererea depăşeşte oferta în cel puţin una dintre categorii, ANCOM va organiza o nouă serie de runde primare", potrivit ANCOM.

Miza licitaţiei o reprezintă licenţe de telefonie mobilă valabile până în 2029 care le vor permite operatorilor să lanseze servicii de net mobil cu viteze comparabile cu internetul fix. În aceste condiţii, utilizatorii din România ar putea ajunge să urmărească de pe mobil clipuri de pe YouTube, filme sau transmisii live ale posturilor TV fără întreruperi, la o calitate ridicată a imaginii, la fel ca în cazul unei cone­xiuni fixe.

Statul român şi-a fixat ca obiectiv încasări de peste 700 mil. euro din această licitaţie, dintre care aproximativ 200 mil. euro vor fi în­casaţi în acest an, iar diferenţa până la jumătatea anului viitor. Banii încasaţi în acest an urmează să fie direcţionaţi către agricultură, potrivit Guvernului.

La licitaţie participă cei mai mari operatori locali telecom: Cosmote, Orange, RCS&RDS şi Vodafone plus un mic operator cu afaceri mai mici de 20 mil. euro pe an (2K Telecom), care nu va concura pentru cele mai valoroase licenţe scoase la vânzare.

Cea mai mare licitaţie telecom din istoria României l-a adus în prim-plan pe unul dintre cei mai discreţi manageri din industria locală de profil - Ioan Bendei, 55 de ani, un apro­-piat al lui Zoltan Teszari şi unul dintre oamenii-cheie din echipa de top management a RCS&RDS, cel mai mare furnizor de servicii TV şi internet fix din România.

Cel mai mare operator telecom controlat de un om de afaceri din România este condus de trei oameni-cheie: fondatorul Zoltan Teszari, directorul general Alexandru Oprea şi Ioan Bendei - administratorul companiei.

Ioan Bendei, cu care nu exista până ieri nicio fotografie publică - a venit ieri dimineaţă la sediul ANCOM ca membru al echipei care participă la licitaţie din partea companiei RCS&RDS.

Participarea lui Ioan Bendei la licitaţia de la ANCOM arată cât de importantă este această licitaţie pentru RCS&RDS: operatorul îşi joacă şansa de a obţine frecvenţe radio care să îi permită să atace piaţa la fel de eficient ca rivalii mai mari de la Cosmote, Orange şi Vodafone. Două dintre frecvenţele pentru care RCS&RDS se va lupta sunt cele în 900 MHz şi 800 MHz.

Potrivit datelor publicate de RCS&RDS în prospectul de emisiune realizat în anul 2007 înaintea tentativei de listare de la Bursa din Londra, Ioan Bendei este membru executiv al boardului RCS&RDS din 1996, el fiind implicat în industria de cablu TV din România din 1992, la companiile TVS Holding Braşov şi Eurocable Oradea.

"În ambele poziţii el a colaborat îndeaproape cu Zoltan Teszari", conform datelor din prospectul de emisiune al RCS&RDS. Bendei a lucrat înainte de 1992 ca tehnician la uzina Roman Braşov, la acea dată cel mai mare producător de camioane din România. Înainte de anul 1990, Bendei ar fi fost secretar de partid pe toată uzina, care avea aproximativ 25.000 de angajaţi la acea dată. Înainte de 1990 uzina purta numele "Steagul Roşu".

Compania de cablu TVS Braşov era deţinută iniţial de Gheorghe Maftei, iar acţionari minoritari erau Pompiliu Tripa, Ioan Bendei şi Zoltan Teszari. Ulterior, Teszari a preluat controlul companiei, de la care a pornit construcţia gigantului RCS&RDS - care are acum afaceri anuale de peste 700 mil. dolari şi operaţiuni în Spania, Italia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Croaţia şi Serbia.

Citiţi mai multe pewww.zfcorporate.ro

Start în cea mai mare luptă din telecom: cererea depăşeşte oferta şi licitaţia merge mai departe

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO