Business Hi-Tech

Maia Novolan, Syscom Digital: Nu am date că Orange ar fi favorizat vreun agregator

Maia Novolan, directorul general al companiei Syscom Digital

Maia Novolan, directorul general al companiei Syscom Digital

Autor: Adrian Seceleanu

04.04.2016, 15:29 1090

Maia Novolan, directorul general al companiei Syscom Digital - unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală care oferă servicii de marketing prin SMS - afirmă, în legătură cu investigaţia declanşată de Consiliul Concurenţei privind un posibil abuz de poziţie dominantă al Orange, că din datele pe care le deţine operatorul de telefonie mobilă practică în mod transparent tarife similare în relaţia cu toţi jucătorii din piaţă pentru serviciile de promovare prin SMS.

“Sunt un veteran pe această piaţă, am intrat în acest business în 2002. Nu deţin date din care să reiasă că Orange ar fi favorizat vreun agregator din piaţă”, a declarat pentru ZF Maia Novolan.

Consiliul Concurenţei a anunţat luni că a declanşat o investigaţie având ca obiect un posibil abuz de poziţie dominantă al Orange România, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, investigaţia privind "un posibil tratament discriminatoriu practicat de Orange România SA în relaţia cu companiile active pe piaţa plăţilor prin mesaje scurte prin intermediul telefonului mobil, respectiv pe piaţa mesajelor scurte publicitare prin intermediul telefonului mobil din România".
Orange este cel mai mare jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, cu aproximativ 10 milioane de clienţi. Orange are cel mai mare număr de abonaţi de pe piaţă - peste 4,2 milioane.

Investigaţia autorităţii ar viza condiţiile din contractele Orange şi comisioanele practicate de compania de telefonie mobilă în relaţia cu agregatorii care oferă pachete de servicii de promovare şi plăţi prin SMS. Investigaţia nu ar fi pornit de la o reclamaţie depusă formal la autoritate ci de la date şi indicii privind un posibil aubuz de poziţie dominantă al Orange care circulă la nivelul pieţei de profil, conform unor surse apropiate investigaţiei.

Autoritatea a efectuat inspecţii inopinate la Orange şi la alte companii din piaţă ca parte a investigaţiei. "În cadrul investigaţiei au fost efectuate inspecţii inopinate atât la sediul Orange România SA, cât şi la sediile unora dintre agregatorii de plăţi prin SMS, existând indicii că aceste companii pot deţine probe necesare autorităţii de concurenţă pentru o evaluare exactă a comportamentului Orange România SA pe pieţele respective. Documentele ridicate în cadrul acestor inspecţii se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei. Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă preliminară în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial. Efectuarea acestor inspecţii nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte vinovăţia întreprinderilor investigate şi nici în ceea ce priveşte rezultatul final al investigaţiei declanşate.", conform datelor comunicate de Consiliu.

Contactaţi de ZF, reprezentanţii Orange România nu au făcut niciun comentariu în legătură cu anunţul Consiliului Concurenţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO