Business Hi-Tech

Marea bătălie pentru viitorul internetului: China şi Huawei vor să transforme internetul din temelii, la nivel global. Planul este susţinut de Rusia şi Arabia Saudită

Marea bătălie pentru viitorul internetului: China şi...

Autor: Alex Ciutacu

30.03.2020, 07:08 3804

China a propus către Naţiunile Unite schimbări majore în ceea ce priveşte modul în care funcţionează internetul, susţinând că noua variantă pe care o aduce guvernul chinez în discuţie, alături de Huawei, ar grăbi adopţia unor tehnologii precum vehiculele autonome – însă criticii spun că un astfel de model ar „infecta” arhitectura care stă la baza internetului cu o doză de autoritarism, potrivit FT.

Grupul de telecomunicaţii Huawei, împreună cu companiile China Unicom şi China Telecom, deţinute de stat, au propus un nou standard pentru reţea, denumit „Noul IP”, alături de Ministerul pentru Industrie şi Tehnologia Informaţiei din China.

Propunerea a fost transmisă către Uniunea Internaţională pentru Telecomunicaţii (ITU), organizaţia de standardizare în industrie, aflată sub egida Naţiunilor Unite.

Propunerea a provocat îngrijorări în mai multe state Vestice precum Marea Britanie, Suedia şi SUA, întrucât acestea cred că un astfel de sistem ar fractura internetul la nivel global aşa cum îl ştim şi le-ar oferi furnizorilor de internet controlaţi de stat prea mult control asupra internetului utilizat de cetăţeni.

Propunerea a fost susţinută de Rusia şi de Arabia Saudită, conform reprezentanţilor statelor Vestice din ITU.

„Dincolo de suprafaţă se desfăşoară o bătălie imensă cu privire la viitorul internetului. AI aceste două viziuni contradictorii: una susţine un internet foarte liber şi deschis...fără implicarea guvernului...iar cealaltă aduce un internet mult mai controlat şi reglementat de către guverne”, a spus delegatul britanic la ITU pentru FT, care nu a vrut să fie citat cu numele.

Huawei a spus că o parte dintre componentele tehnologice ale noii arhitecturi propuse sunt deja în construcţie, întrucât compania ar primi ajutor de la mai multe state şi companii – însă nu a vrut să menţioneze pe nimeni. Mai mult, compania a spus că aceste elemente vor fi pregătite de testare la începutul anului viitor.

Într-o prezentare obţinută de publicaţia americană, Huaweo descrie actuala infrastructură care stă la baza reţelelor globale – cunoscută drept TCP/IP – ca fiind „instabilă” şi „mai mult decât insuficientă” pentru a susţine schimbările din lumea digitală care se pregătesc în următorii 10 ani, precum vehicule autonome, omniprezenţa IoT-urilor sau holograme.

Huawei spune că Noul IP este dezvoltat doar din dorinţa de a putea ţine pasul cu cerinţele tehnologice ale mediului digital în continuă schimbare şi că nu a instalat niciun fel de instrumente de control în aceste componente. Compania a mai spus că se află la conducerea unui grup în cadrul ITU care vrea să dezvolte tehnologiile pentru viitoarea reţea.

„Cercetarea şi inovarea pentru Noul IP sunt la îndemână oricărui inginer din lume care vrea să participe şi să contribuie”, a transmis un purtător de cuvânt al Huwei.

ITU este condusă în prezent de inginerul chinez Houlin Zhao, care a fost nominalizat în această poziţie de Ministerul pentru Industrie şi Tehnologia Informaţiei din China, în 2014.

Standardele ratificate de ITU, care cuprinde aproape 200 de state membre, sunt adoptate în prezent în ţări emergente din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia, unde guvernul chinez s-a oferit să contruiască infrastructură şi tehnologie de supraveghere sub iniţiativa „Belt and Road”, potrivit experţilor de la firma de securitate cibernetică Oxford Information Labs – care au trimis o lucrare către NATO în care susţin că abordarea Chinei „va duce la un internet mai centralizat, ceea ce poate avea implicaţii asupra securităţii şi asupra drepturilor omului”.

Huawei şi partenerii din proiect se pregătesc să facă presiuni pentru ca această nouă infrastructură să devină standard global, în cadrul unei conferinţe ITU ce va avea loc în India în luna noiembrie.

Cu ce este diferit Noul IP?

Structura internetului a fost gândită în urmă cu aproape jumătate de secol şi operează ca un sistem poştal.

Pentru a putea trimite mesaje în toată lumea, inginerii au ales să spargă mesajele în pachete mai mici, care pot fi transmise de la computer la computer până ajung la destinaţie.

Fiecare pachet de informaţie este etichetat cu adresa (IP) a computerului la care trebuie să ajungă, pentru ca acesta din urmă să le rearanjeze în ordinea corectă atunci când le primeşte.

Procedura – care se desfăşoară cu viteza luminii – se numeşte Protocol de Control al Transmisiei sau TCP. Această procedură, cuplată cu sistemul de a identifica computere prin adresă, aduce arhitectura de astăzi, bazată pe un sistem TCP/IP.

„Ai putea spune că TCP/IP este pentru lumea internetului ceea ce este ADN-ul pentru lumea biologică”, a notat autorul John Naughton în cartea „O scurtă istorie a viitorului: originile internetului”.

Noul IP este descris de Huwei ca fiind „un sistem de adrese IP mult mai dinamic”, conform prezentării văzute de FT. Inginerii companiei descriu în prezentare modul în care evoluează internetul şi susţin că acesta se fracturează din ce în ce mai mult în reţele separate.

 Temerile legate de Noul IP sunt generate de ideea ca guvernele sau operatorii să aibă un control sporit asupra adreselor IP. Criticii spun că noul protocol ar însemna ca reţeaua să aibă „funcţionalităţi de urmărire”, responsabile pentru autentificare şi autorizarea noilor adrese care intră în reţea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO