Business Hi-Tech

Marius Costin, Country Manager PayU România: Sunt undeva la 400.000 de plătitori frecvenţi online cu cardul. Peste 50% sunt din Bucureşti

Marius Costin, Country Manager PayU România: Sunt undeva...

Autor: Ştefan Stan

16.05.2016, 15:37 987

În România plăţile cu cardul reprezintă 10% din totalul plăţilor din e-commerce, aici includem plăţile simple cu cardul şi plăţile cu rate fără dobândă. 1% reprezintă celelalte metode: wire transfer, e-transfer – internet banking şi 89% reprezintă în continuare cash on delivery, a spus la ZF Mobilio 16 Marius Costin, Country Manager PayU România.

Deşi creşterea plăţilor din dispozitive mobile a crescut în ultimii cinci ani, încă este loc de creştere în zona aceasta. În momentul de faţă ecommerce reprezintă 2,9% din total retail România. Dacă luăm 10% care reprezintă plăţile online cu cardul, din acestea doar 30% sunt de pe dispozitivele mobile. Nu putem vorbi de un efect de masă, încă este loc pentru o explozie în domenie.

PayU studiază acceptarea de bitcoin. Noi avem paypal, este foarte util comercianţilor care se adresează consumatori din Vestul Europei sau din SUA. Ponderea în totalul tranzacţionării nu este foarte ridicată, dar este extrem de importantă pentru că este foarte utilizată în Vest.

Există un nucelu de utilizatori frecvenţi de plată cu cardul online, undeva la 400.000 în România. Baza de plătitori cu cardul este mai mare, dar numai 400.000 plătesc recurent. Utilizatorii din mediul urban sunt mai educaţi la acest capitol. Peste 50% din plăţi vin din Bucureşti.   

Cifrele arată că plăţile cu cardul cresc. În trimestrul unu plăţile cu cardul au crescut cu 61%, ceea ce reprezintă de 2 ori media creşterilor din anii trecuţi. În primul trimestru PayU a crescut cu 66%. Plăţile cu cardul cresc, şi nu mai cresc la fel de monoton ca înainte, cu doar 20%.

Noi promovăm plăţile cu cardul, mai ales după scăderea tarifelor interchange. Unul dintre serviciile foarte promovate este serviciul pay-by-click.  Noi încă studiem poziţionarea în piaţa wallet-urilor.

Foarte curând vom implementa masterpass, adică acceptarea tuturor wallet-urilor incorporate în masterpass. Avem mai multe puncte de acţiune şi dorim să ajutăm comercianţii în vânzarea online şi plata cu cardul.  

Există puţine bănci care au implementat procesul de autentificare dinamică, şi anume ING, Credit Europe Bank şi Garanti Bank.

Este important să ai better payment, nu neapărat fast payment. Trebuie să ai viteza şi vizibilitatea potrivită asupra acestui proces. Important este să oferim o experienţă plăcută şi unitară.

PayU este un jucător global cu flavor local. Există metode de plată locale ce niciodată nu vor putea fi acomodate de jucătorii globali. Lucrurile se vor mai omogeniza, si Apple Pay şi Samsung şi Facebook cu siguranţă vor veni către noi, dar momentan nu credem că suntem concurenţi pe acelaşi segment.  

Plăţile cu cadroul de Black Friday au fost ca medie în jur de 20%, faţă de 10%.

În piaţa din România comisionul de procesare este cel mai mic din Europa şi poate din lume.

 Este mai sigur să plăteşti cu cardul în online decât în offline.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO