Business Hi-Tech

Ce măsuri ar trebui luate pentru ca sectorul IT&C să aibă o contribuţie mai mare la PIB? Andreea Stănescu, Stefanini: Educaţia este cheia. Până la IT, studenţii trebuie să înveţe cum să lucreze într-o companie

Ce măsuri ar trebui luate pentru ca sectorul IT&C să...

Autor: Ioana Nita, Adrian Seceleanu

19.01.2015, 20:00 676

Sectorul IT&C are potenţial de a creşte şi mai puternic în România, însă acest lucru nu se va întâmpla dacă sistemul educaţional nu se va adapta la cerinţele pieţei, spune Andreea Stănescu, şefa operaţiunilor de servicii pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa din cadrul Stefanini, furnizorul brazilian de servicii IT care are peste 1.000 de angajaţi în România.

Învăţământul din România ar trebui să îşi adapteze programa în funcţie de nevoile de pe piaţa muncii, nu doar în privinţa specializărilor în IT, pentru care există o cerere mult mai mare decât oferta disponibilă, ci şi în ceea ce priveşte competenţe precum comuni­carea şi colaborarea într-o echipă din cadrul unei companii, consideră Andreea Stănescu, şefa operaţiunilor de servicii pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa din cadrul Stefanini, furnizorul brazilian de servicii IT.

„Educaţie, educaţie, educaţie – uni­versi­tăţile din România trebuie să îşi adap­teze curricula nevoilor din piaţă şi să implice întreaga industrie, nu doar anumite companii, într-un dialog per­manent. În prezent, există o com­pe­tiţie acer­bă pe piaţa forţei de muncă în IT, unde companiile au nevoie de specialişti care să cunoască diverse tehnologii, însă întâmpină dificultăţi în a-i găsi, deoa­re­ce majoritatea acestor tehnologii nu se învaţă în şcoli”.

Stefanini România se confruntă spre exemplu cu dificultatea de a găsi persoane cu competenţe pentru poziţiile de management al proiectelor, al furni­zorilor, al serviciilor sau al riscurilor. Anual, de pe băncile facultăţilor cu pro­fil IT din ţară ies circa 7. 000 de absol­venţi, însă nevoia de pe piaţă este dublă.

În consecinţă, salariile din acest domeniu au crescut constant în ultimii ani, în prezent, remuneraţia unui pro­gra­mator fără experienţă pornind de la circa 2.500- 3.000 de lei net pe lună, care poate ajunge şi la peste 10.000 lei net pe lună în cazul celor cu experienţă. Compania braziliană, prezentă pe plan local din 2004, a depăşit anul trecut 1.000 de angajaţi în cele două centre din Bu­­cureşti şi Sibiu, care furnizează ser­vicii de suport IT, dar şi de dezvoltare de software pentru companii din peste 50 de ţări, în special din SUA, Germania şi Franţa. Pentru Stefanini, foarte impor­tante sunt persoanele care cunosc limbi străine, dat fiind că angajaţii din cele două centre locale oferă servicii de suport IT în 12 limbi: engleză, franceză, italiană, germană, spaniolă, portugheză, română, maghiară, rusă, greacă, bulgară şi ebraică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO