Business Hi-Tech

MCSI: Strategia privind trecerea la TV digitală va fi finalizată în următoarele două luni

Autor: Dumitrache Adrian

27.10.2010, 23:46 29

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) vaprezenta în următoarele două-trei luni o nouă strategie de trecerela televiziunea digitală, care se va sincroniza şi cu deciziileConsiliului Uniunii Europene în acest domeniu, a declarat ieriministrul comunicaţiilor Valerian Vreme. "Există în minister undepartament care se ocupă de întocmirea acestei strategii", adeclarat Vreme.

Întrebat despre modul cum va proceda MCSI în privinţa alocăriiunei licenţe către o entitate controlată de stat, Vreme a spus căsunt analizate "plusurile şi minusurile" mai multor variante."Există posibilitatea ca Societatea Naţională de Radiocomunicaţii(SNR) sau Societatea Română de Televiziune să primească spreutilizare o astfel de licenţă TV", a spus ministrul.

Anterior, Vreme a declarat că MCSI intenţionează să acorde uneientităţi controlate de stat una din cele două licenţe deteleviziune digitală, care va fi operată de SNR. "Fără o licenţă deteleviziune digitală, SNR va avea mari probleme în viitor. Practic,cu ajutorul viitoarei licenţe pe care o va opera, societatea nu vamai fi obligată să dea afară din personal, cel puţin în următoriidoi-trei ani, în condiţiile în care aproape 750 de salariaţi artrebui disponibilizaţi", a spus Vreme săptămâna trecută. Executivula decis în luna august să amâne cu trei ani, până la 1 ianuarie2015, data încetării transmisiei analogice de televiziune, deciziafiind justificată prin scutirea cetăţenilor de a-şi achiziţiona noiechipamente în perioadă de criză şi asigurarea unui termenrezonabil de adaptare pentru operatori. În urma deciziei deamânare, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementareîn Comunicaţii (ANCOM) a fost nevoită să anuleze licitaţia pe careo demarase pentru a acorda primele două licenţe de TV digitală şi arestituit celor şapte companii interesate de operarea primelor douălicenţe de televiziune digitală sumele pentru caietele de sarciniachitate în cadrul licitaţiei. Caietele de sarcini au fostcumpărate de RCS&RDS, Romtelecom, TDF SAS, Societatea Naţionalăde Radiocomunicaţii, Media Sat, Österreichische RundfunksenderGmbH&Co KG şi General Satellite Sofia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO