Business Hi-Tech

Mediul de business şi cel public cer la unison: Digitalizaţi ANAF, centralizaţi bazele de date, eliminaţi ştampila, principalul furnizor de birocraţie şi corupţie!

Videoconferinţa Confidex - Tehnologia, ingredientul-cheie pentru depăşirea crizei în România

Mediul de business şi cel public cer la unison:...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

17.05.2020, 12:10 3719

Luni a avut loc videoconferinţa Confidex - Tehnologia, ingredientul-cheie pentru depăşirea crizei în România, organizată de Impetum Group şi Ziarul Financiar l Dezbaterea face parte din proiectul mai amplu Confidex - Despre încrederea în economie în vreme de criză.

Digitalizarea trebuie să înceapă cu instituţiile publice, iar câteva sectoare sunt cheie pentru a da startul unei tehnologizări pe scară largă, sunt de părere executivii, antreprenorii şi autorităţile publice care au participat luni la video­conferinţa Confidex - Tehnologia, ingredientul-cheie pentru depăşirea crizei în România, organizată de Impetum Group şi Ziarul Financiar. Dezbaterea face parte din proiectul mai amplu Confidex - Despre încrederea în economie în vreme de criză.

„Ştampila trebuie să dispară definitiv şi să fie înlocuită cu sem­nătura digitală. Odată cu ea, dispar şi potenţialele surse de abuzuri. Eu, ca primar, trebuie să am acces la baze de date şi documente, pentru a avea posibilitatea de a-i da cetăţeanului un răspuns instant, fără să-l trimit şi la alte instituţii“, a spus Emil Boc, primarul oraşului Cluj-Napoca, văzut frecvent ca un model de ad­ministraţie publică locală în ceea ce priveşte digitalizarea, alături de alte câteva oraşe.

Câteva instituţii şi domenii ar trebui să fie cap de listă când vine vorba de adoptarea tehnologiei.

„Pe termen scurt, ANAF, edu­caţia şi sănătatea sunt domeniile pri­oritare pentru digitalizare. Pentru transformarea la nivel de ţară, trebuie o soluţie care să îm­bunătăţească serviciile publice digitale dintre cetăţean şi stat. Este esenţial să facem paşi semnificativi pentru digitalizarea sistemului de educaţie, la fel şi pentru susţinerea telemedicinei“, a spus Violeta Luca general manager la Microsoft Ro­mânia.

Nevoia de a lucra de acasă (work from home) duce la o di­gitalizare forţată, ceea ce, pe termen lung, ar putea fi un avantaj.

„Tehnologia poate să fie un câştigător al crizei şi poate să reprezinte o soluţie reală pentru a diminua impactul crizei. Putem să dezvoltăm acest sector, unde să vină investiţii“, a spus Andrei Cionca, CEO şi cofondator al Impetum Group.

La rândul său, Alexandru Bogdan, CEO al platformei ROCA X, a spus că printre domeniile strategice acum din punctul de ve­dere al digitalizării se numără să­nătatea, educaţia, cybersecurity, soluţiile pentru real estate şi cele pentru parcare.

„E foarte important să existe şi un cadru la nivel guvernamental. Trebuie să facem o reţetă ro­mânească, să ne inspirăm din toate ideile bune şi să învăţăm din greşelile altora“, a spus Alexandru Bogdan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO