Business Hi-Tech

Microsoft lansează o inteligenţă artificială revoluţionară

Microsoft lansează o inteligenţă artificială...

Autor: Andreea Tobias

20.04.2024, 11:02 1193

Microsoft creează o inteligenţă artificială care dă viaţă pozelor. Gigantul tech dezvăluie VASA-1, un instrument care transformă o fotografie şi o voce într-un videoclip realist.

Cercetătorii Microsoft au dezvoltat o tehnologie de inteligenţă artificială (AI) care va transforma o fotografie şi o voce într-un videoclip ultra-realist al unei „faţe care vorbeşte”, potrivit unui document publicat de gigantul IT, citate de Le Figaro.

„Obiectivul nu este de a crea conţinut menit să inducă în eroare sau să înşele”, precizează compania, dar recunoaşte că, la fel ca „alte tehnici de generare de conţinut, acesta ar putea fi folosit în mod necorespunzător pentru a uzurpa identitatea unei fiinţe umane”.

Creşterea rapidă a IA generativă, care face posibilă producerea cu uşurinţă a tot felul de conţinut (texte, imagini, sunete etc.) de o calitate uluitoare, ridică multe preocupări, în special în ceea ce priveşte exploatarea în scopuri de fraudă şi dezinformare.

„Ne opunem oricărui comportament care vizează crearea de conţinut înşelător sau dăunător de la oameni reali”, asigură Microsoft.

Denumit VASA-1, programul preia o fotografie simplă şi un fişier audio şi le converteşte într-un videoclip în care faţa se animă şi vorbeşte într-un mod realist. În exemplele postate online mişcarea buzelor este sincronizată, trăsăturile feţei convingătoare, iar mişcările capului, puţin sacadate, dar impresionante.

La această tehnologie lucrează şi alte companii, precum Runway, unul dintre specialiştii în IA generativă pentru video.

Cercetătorii Google au creat, de asemenea, un model AI, Vlogger, care poate genera videoclipuri realiste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO