Business Hi-Tech

Microsoft Romania isi revizuieste estimarile pe fondul crizei. Angajarile raman o prioritate

Microsoft Romania isi revizuieste estimarile pe fondul crizei. Angajarile raman o prioritate

Calin Tatomir, directorul general al Microsoft Romania: Vom amenaja standuri dedicate Windows Mobile in magazinele Orange si Vodafone

18.12.2008, 18:16 22

Microsoft Romania, reprezentanta locala celui mai mare producator de software din lume, anticipeaza cresterea cu 20% a cifrei de afaceri in anul fiscal ce se incheie la 31 iunie 2009, in scadere fata de nivelul de 35% prognozat in luna septembrie.
Revizuirea businessului a aparut in urma situatiei economice internationale, pe baza feedback-ului primit de la parteneri, desi compania a inregistrat o crestere puternica in prima parte a anului fiscal.
"Cresterea agregata in cei 12 ani de la infiintarea Microsoft Romania a fost de 50%. In primele cinci luni ale anului fiscal curent (iulie - noiembrie) am avut o crestere de aproximativ 60% fata de perioada similara din 2007, ceea ce este incurajator", a declarat Calin Tatomir, directorul general al Microsoft Romania, care l-a inlocuit in functie pe Silviu Hotaran pe 15 octombrie.
"In a doua jumatate a anului nu vom avea o crestere atat de sustinuta ca in prima parte. Cred ca am estimat destul de realist, nu pesimist, semestrul viitor, iar la sfarsitul anului fiscal vom inregistra un avans de 20% al rulajului", a adaugat Tatomir.
"Romania, ca si alte tari din regiune, precum Polonia, Ungaria sau Cehia, are economia mult mai fragila si mai influentabila, avand in vedere ca depinde de investitiile unor companii care provin din tari care se confrunta cu probleme mai mari".
Microsoft nu comunica valoarea absoluta a businessului. In anul calendaristic 2007, compania a raportat o cifra de afaceri de 81,78 mil. lei (22,74 mil. euro), in crestere cu 42% fata de anul precedent, in timp ce profitul net s-a majorat cu 35%, la 18,6 mil. lei (5,17 mil. euro), conform datelor publicate pe pagina Ministerului Economiei si Finantelor. Sumele nu reflecta insa toate proiectele in care este implicata compania.
"Chiar daca nu vom atinge media de 50% din anii precedenti, vorbim de o crestere fata de anul trecut. Nu vorbim de scaderi sau disponibilizari, chiar dimpotriva. Avem capacitate financiara, precum si un pipeline de produse", a spus Paula Apreutesei, business strategy manager al companiei.
"Dupa avansuri repetate ale cifrei de afaceri este normal ca ritmul de crestere sa se diminueze, insa Microsoft Romania in continuare se va situa peste subsidiarele din mai multe tari mature din regiune, cu care concuram de ani de zile", a adaugat Tatomir, amintind de Grecia si Ungaria. Cea mai mare parte a veniturilor Microsoft Romania provin din sectorul privat. Veniturile generate de sectorul companiilor mici si medii (IMM) in primele cinci luni ale anului fiscal au crescut cu 38% fata de anul trecut.
Microsoft Romania are 267 de angajati in prezent, dintre care 133 lucreaza direct pentru filiala, iar 134 sunt in centrul global de suport tehnic, ambele situate in Capitala. Subsidiara gigantului american a fost infiintata in decembrie 1992 cu patru angajati.
"Nu ne vom opri aici", spune Tatomir. El estimeaza ca echipa va atinge 300 de salariati in vara anului viitor, iar ca obiectiv personal, directorul Microsoft si-a propus un total de 500-600 de angajati in urmatorii trei ani, cele mai multe resurse urmand sa fie concentrate in centrul de suport. Compania isi va reloca o parte din angajati in 2010.
"Actuala criza poate conduce si la disponibilizarea de personal bine pregatit, iar piata fortei de munca din Romania va fi plina de talente. La noi nu se pune problema daca vom rezista, nu va avea loc o restructurare de personal, insa daca vom gasi persoane mult mai bine pregatite, s-ar putea auzi in piata si faptul ca Microsoft Romania a renuntat la un salariat. Dar si ca a angajat mai multi", a precizat Tatomir.
O alta prioritate a lui Calin Tatomir o constituie ecosistemul de peste 3.300 de parteneri care vand produse/solutii Microsoft si realizeaza tot businessul companiei pe plan local.
"In urma crizei, foarte multi vor avea dificultati, iar unii s-ar putea apropia de faliment. Vrem sa ne ajutam reteaua de parteneri sa depaseasca aceasta perioada pentru ca depindem de ei", explica directorul Microsoft.
"Nu avem o banca in spate, dar putem facilita relaxarea cash flow-ului partenerilor prin amanarea termenelor de plata a facturilor. Chiar guvernul poate adopta o serie de masuri ajutatoare, cum ar fi plata TVA-ului in momentul incasarii, nu in momentul facturarii", a precizat Tatomir.
El a reafirmat planurile de dezvoltare a diviziei Dynamics (aplicatii pentru mediul de afaceri) si de regandire a strategiei pe segmentul consumer, inclusiv prin aducerea oficiala a consolei Xbox (si a serviciului online asociat Xbox Live) pe piata locala.
"Romania este o tara unde sunt mai multi consumatori decat in alte piete mature din zona. Am purtat discutii cu oficialii Microsoft din Redmond (sediul central al companiei - n. red.) si in legatura cu Windows Live/ Windows Store - in luna ianuarie vom primi un raspuns in legatura cu termenul lansarilor oficiale."
In ceea ce priveste solutiile Dynamics (care includ solutii ERP, de planficare a resurselor companiilor, si CRM, de management al relatiilor cu clientii), Tatomir spune ca businessul din Romania nu se ridica la nivelul altor tari din regiune, desi potentialul este foarte ridicat.
Pe partea de dispozitive mobile, compania intentioneaza sa amenajeze standuri speciale dedicate dispozitivelor si sistemului de operare Windows Mobile in magazinele primilor doi operatori de telefonie mobila din Romania - Orange si Vodafone.
Compania a mai anuntat acordarea a doua granturi in valoare de 200.000 de dolari (circa 137.000 de euro) pentru organizatiile nonguvernamentale CIVITAS si EOS (Education for Open Society), care prevad sprijinirea celor 35 de centre de pregatire IT din reteaua Microsoft Unlimited Potential din Romania. Numarul de persoane care vor beneficia de program va ajunge la 100.000 anul viitor.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO