Business Hi-Tech

Microsoft Summit 2014: „IT-ul a intrat la categoria utilităţi. Nicio companie nu îşi mai poate desfăşura activitatea fără IT“

Foto: Bogdan Iordache

Autor: Ioana Nita, Cătălina Butan

13.11.2014, 00:07 540

Industria IT trece în prezent prin­tr-un proces de schimbare fun­damentală, în care mobilitatea şi tehnologia cloud joacă rolul principal, sistemele IT devenind indispensabile pentru desfăşurarea activităţii unei companii, asemenea utili­tă­ţi­lor – electricitate, apă, încălzire, potrivit lui Don Grantham, preşedintele Microsoft pentru Europa Centrală şi de Est.

„IT-ul a fost în ultimii zece ani industria care a ajutat la desfăşurarea activităţii specifice fiecărei companii, iar acum IT-ul ajută la creşterea unui business, devenind o componentă fundamentală în orice companie. IT-ul este acum o utilitate şi de aceea trebuie să ofere siguranţă, să fie disponibil în orice moment, să ţină cont de reglementările locale şi să fie flexibil“, a spus Grantham în cadrul celei de-a doua ediţii a summitului Microsoft organizat în România.

Companiile migrează în prezent de la cumpărarea de licenţe pentru suite de aplicaţii la soluţii disponibile în cloud, aplicaţii de tip SaaS (Software as a Service) şi aleg de asemenea să ruleze aplicaţii personalizate pe platforme de cloud, nemaiavând nevoie de infra­structura clasică IT în care trebuiau să achiziţioneze servere şi alte echipamente dedicate. 

Rata de adopţie a soluţiilor cloud în Europa nu este încă atât de mare ca în SUA, unde practic s-a lansat acest tip de servicii. Principalele evenimente care au dus la schimbarea industriei IT sunt listarea salesforce.com la bursă în 2004, lansarea serviciilor Amazon pentru web în 2006 şi lansarea iPhone de către Apple în 2007, conform lui David Chapell, fondatorul companiei americane de consultanţă în domeniul IT David Chappell & Associates.

„Listarea salesforce.com la bursă a arătat că aplicaţiile de tip SaaS funcţionează, în timp ce lansarea serviciilor web de către Amazon a demonstrat că platformele de cloud public funcţionează. Iar al treilea eveniment, lansarea iPhone-ului pe piaţă, a fost cel mai important fiindcă iPhone-ul este dispozitivul care a creat practic conceptul de mobilitate“, a spus Chapell.

După lansarea iPhone de către Apple, piaţa de dispozitive mobile a explodat, marii producători de electronice dezvoltând propriile smartphone-uri. În prezent, la nivel global sunt aproape 2 miliarde de smartphone-uri în uz, iar pe plan local numărul acestora a ajuns la circa 8 milioane anul acesta, conform estimărilor din piaţă.

GERARD BAKER la Gala ZF 2024 (Editor global, The Wall Street Journal)