Business Hi-Tech

Microsoft: Windows 7 va fi cel mai bun sistem de operare

08.01.2009, 18:09 570

Traditia ultimilor 12 ani spune ca Microsoft are cuvantul de deschidere a importantului Consumer Electronics Show de la Las Vegas.

Anul acesta, directorul executiv Steve Ballmer si-a facut debutul pe scena, inlocuindu-l pe Bill Gates, care s-a retras in 2008 din functiile executive. Desi momentul nu este foarte fericit din cauza crizei economice, Ballmer a reusit se pare sa se achite cu bine de sarcina de a proiecta asupra Microsoft imaginea de companie puternica: a anuntat lansarea maine, in teste, a unui nou sistem de operare din familia Windows, a facut publice parteneriate importante (cu Dell, Facebook si Verizon) menite sa relanseze lupta cu Google pe piata motoarelor de cautare si a promis raspicat ca va continua sa cheltuiasca miliarde de dolari in cercetare.
Incepand de maine, utilizatorii de computere vor putea descarca noul sistem de operare Windows 7, care va inlocui actualul Windows Vista, a anuntat miercuri noapte Ballmer.
Windows 7 va fi lansat in versiune de test pana la aparitia sa comerciala pe piata nu mai devreme de sfarsitul acestui an. Criticat adesea de utilizatori, printre altele pentru ca necesita resurse hardware puternice pentru a functiona, actualul Windows Vista a fost totusi vandut in 180 de milioane de copii, ceea ce, conform analistilor, este un succes de piata.
Noul Windows 7 promite o serie de aplicatii multitouch (comenzi date pe ecranul tactil, tendinta imbratisata de majoritatea marilor producatori de electronice dupa succesul iPhone).
"Windows 7 este clar un mare pas inainte in privinta interfetei cu utilizatorul, a simplitatii in utilizare, a integrarii functiilor de tip touch si a recunoasterii scrisului de mana. Ne-am concentrat pe lucrurile de baza cum sunt performanta, stabilitatea si viteza", a spus Ballmer.
"Windows 7 va fi cea mai buna versiune de Windows de pana acum".
La prima vedere, introducerea functiilor bazate pe comanda tactila a computerului (prin atingerea ecranului) pare in momentul de fata oarecum fara baza in realitate, insa trebuie mentionat ca la actuala editie a Consumer Electronics Show majoritatea producatorilor vor prezenta PC-uri cu astfel de ecrane tactile.
Totodata, Windows 7 promite sa imbunatateasca si durata de utilizare a bateriilor de laptop, un punct nevralgic al computerelor portabile.
Una dintre noutatile Windows 7 demonstrate la CES este legata de task bar, mult mai "vizuala", beneficiind de icon-uri mari si care usureaza mult lucrul cu fisierele deschise si aplicatiile.
Seful Microsoft a mai anuntat un parteneriat prin care Windows Live (platforma online care cuprinde serviciile de cautare, mail, messenger, blogging ale Microsoft) vor echipa computerele livrate de compania Dell si destinate utilizatorilor individuali si celor pentru companiile mici.
Totodata, Microsoft va continua sa investeasca masiv in cercetare si dezvoltare, in ciuda conditiilor economice dificile. Ballmer a mentionat ca Microsoft a cheltuit 8 miliarde de dolari in acest scop.
El a mentionat cele "trei ecrane" care exista in viata fiecaruia, PC-ul, telefonul mobil si televizorul, si a explicat strategia Microsoft pe mai departe: Windows sa devina dintr-un sistem de operare o platforma care sa asigure conectarea si functionarea impreuna a acestor trei echipamente esentiale.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO