Business Hi-Tech

Mihai Filip, CEO OVES Enterprise Cluj: Cererea de proiecte noi de IT scade cu până la 20% în ultima parte a anului, pe fondul creşterii preţurilor şi al spectrului unei crize globale

Mihai Filip, CEO OVES Enterprise Cluj: Cererea de...

Autor: Roxana Rosu

20.09.2022, 10:11 559

Companiile încearcă să reducă cheltuielile, în contextul creşterii preţurilor la energie, accelerării inflaţiei şi pericolului unei crize economic globale, o soluţie fiind blocarea proiectelor de inovaţie în IT, considerate neesenţiale desfăşurării activităţii curente, spune  Mihai Filip, CEO OVES Enterprise, firmă de IT din Cluj.

Potrivit acestuia, cererea de proiecte noi a scăzut cu până la 20% în ultima parte a anului.

Cât priveşte companiile, pe lângă gestionarea mai atentă a bugetelor, se orientează şi către alte ţări din regiune, precum Serbia, Bulgaria, Polonia, în încercarea de a diminua riscurile. Firmele mari încearcă sa minimizeze riscul cu dezvoltare prin răspândirea la nivel global, având centre de dezvoltare împrăştiate pe glob: în partea aceasta a Europei, în India, SUA şi, mai nou, chiar şi în Africa.

„Clienţii sunt mai reţinuţi, în această perioadă, şi devin mai atenţi la cum îşi cheltuie banii. Acest lucru însă nu indică o lipsă a fondurilor, pentru că în piaţă există bani. Dacă, înainte, companiile se axau pe livrarea proiectelor, pe viteza de dezvoltare şi cereau contractual echipe cu mulţi developeri care să finalizeze rapid proiectele, acum doresc echipe mai mici, cu expertiză multidisciplinară, care să livreze într-un timp acceptabil, într-un buget, însă, mai mic.  Ce va fi diferit, însă, într-o viitoare criză, cu potenţial impact major asupra industriei de IT din regiune, are legătură cu creşterea salariilor developerilor de aici, care se apropie de cele din Vest, aspect care poate determina direcţionarea proiectelor în ţări cu costuri mai mici, precum India”, spune Mihai Filip.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO