Business Hi-Tech

Mihai Filip, fondator & CEO, Oves Enterprise: Cred că ne lipseşte strategia de ţară în România, dar cred că ne putem mândri cu oamenii pe care îi avem, cu flexibilitatea, cu dorinţa noastră de a creşte

ZF High-Tech Innovation Summit 2024

 Mihai Filip, fondator & CEO, Oves Enterprise: Cred că...

Autor: Ramona Cornea

30.09.2024, 13:49 155

României îi lipseşte strategia de ţară, însă are drept atuuri oamenii bine pregătiţi în domenii precum inginerie şi tehnologie, flexibilitatea şi dorinţa de a creşte, crede Mihai Filip, fondator & CEO al Oves Enterprise.

„Românii sunt super adaptabili. În România, cred că suntem super flexibili, cred că avem oameni foarte buni şi nu contează că eşti român dacă mergi în America. Cred că ne putem mândri că suntem români atunci când vine vorba de ingineri şi tehnologie şi cred că avem oameni foarte buni. Cred că ne lipseşte strategia de ţară în România, dar cred că ne putem mândri cu oamenii pe care îi avem, cu flexibilitatea, cu dorinţa noastră de a creşte şi nu cred că suntem atât de sensibili, suntem destul de duri, avem carcasă tare”, a spus el în cadrul evenimentului ZF High-Tech Innovation Summit 2024.

Ce a mai declarat Mihai Filip în cadrul evenimentului ZF:

• De obicei, interacţiunea noastră cu universităţile şi cu oamenii pe care i-am luat din universităţi a fost foarte bună. Nu cred că suntem cu nimic în spatele altor ţări, că nu suntem destul de publici.

• Pe partea de investiţii, noi am avut o situaţie în care foarte multe fonduri de investiţii ne contactează pentru produsul nostru de AI, dar de multe ori sumele erau derizorii. Cred că noi, în România, încă nu ne-am adaptat. Mi se părea că sumele ne ajungeau pentru biscuiţi şi cafele la birou, nu pentru dezvoltarea produsului.

• Am avut foarte multe întâlniri cu autorităţile. Eu nu mai intru în niciun apel cu vreun investitor din România.

• Noi facem o muncă pentru peste 300 de clienţi, de la fiecare client avem câte ceva de învăţat. După vreo 6 ani de zona comercială, în mare parte businessul nostru este în zona de defence, zona unde am primit toate tipurile de acreditări necesare pentru a lucra, iar focusul nostru este cumva zona aceasta de defence. Produsul nostru Nemesis AI este testat în momentul acesta de cei mai importanţi furnizori de armament şi inteligence din lume, reuşim cu succes să colaborăm cu cele mai mari companii, iar produsele noastre sunt testate în aproape toate zonele de conflict.

• Este un proces de dezvoltare continuă, noi încercăm să ducem produse la nivelul următor, dacă ne dacă acum câteva luni foloseam reţele neuronale, acum folosim reţele neuromorfice, creştem în fiecare zi, tehnologia avansează, reuşim din fonduri proprii în momentul acesta să ducem produsul mai departe, este foarte costisitor. Cred că este o zonă care, indiferent că se termină războiul sau nu, indiferent că va fi al război, este o zonă în care se va investi în următorii 10 ani foarte mult.

• În momentul de faţă, cel mai înalt punct de inovaţie este în zona de space and defence, nu prea e în altă parte. Nouă ne place inovaţia şi încercăm să inovăm. Încercăm să inovăm şi încercăm să ducem produse acum şi în zona comercială. Dacă până acuma tehnologia noastră era folosită şi testată pe F35, acum mergem în zona de aviaţie civilă. Focusul nostru n-a fost niciodată că vrem să facem războiul să fie doar dus de roboţi .Noi ne concentrăm pe inovaţie şi pe zona de apărare (defence).

• Acum doi ani cred că era o situaţie ideală în piaţa din România şi cred că este o oarecare criză în piaţa de IT&C românesc, în parte de outsourcing în special. Încet-încet, outsourcingul clasic cred că va muri încet, este tot mai scăzut. Am pierdut foarte mulţi clienţi, au mers în India, unde au avut preţuri mult mai bune, chiar dacă calitatea nu era neapărat cea mai bună. Acum, după doi ani de zile, am avut surpriza ca clienţii să se reîntoarcă la noi, dar se reîntorc cu oferte mai mici, bugetele sunt mai mici.

• În acelaşi timp, cu toate concedierile din ultima perioadă, bugetele noastre sunt mai mici şi programatorii acceptă mai puţini bani. Cred că a scăzut piaţă cu vreo 20% din punct de al preţului. Dar programatorii acceptă în continuare să lucreze cu noi pentru că se gândesc dacă să stea deoparte sau să lucreze la inovaţie. Găsim în continuare.
• Eu sunt optimist, sunt oameni foarte buni în România şi chiar dacă nu ştiu chiar tot ceea ce avem noi nevoie, îi trainuim noi în România sau în afara României. Cred că cheia pe această parte sunt parteneriatele cu companii internaţionale şi mari.

• Majoritatea oamenilor din România sunt super deschişi şi super dornici să înveţe, să lucreze pe proiecte interesante, iar dacă proiectele sunt interesante şi financiar este cât de cât ok, eu cred că reuşeşti să ţii talentele în companie.
AI-ul din ziua de azi ne ajută foarte mult, noi suntem mai productivi cu vreo 20% datorită pe AI-ului. Reuşim cu aceiaşi oameni să creştem productivitatea cu 20%.

• Nu ne interesează neapărat să fim unicorni, cred că se poate ajunge acolo, cred că suntem pe drumul cel bun şi avem mentalitatea potrivită, competenţele şi experienţa din piaţă. Noi acum cred că avem undeva la vreo 400 de ingineri, am crescut destul de mult şi cu expansiunea noastră globală cred că am dovedit că putem fi un unicorn.

• Ţelul nostru este să protejăm graniţele NATO, lucru pe care îl facem cu succes. În zona de cyber, de exemplu, ajutăm echipele NATO să trateze undeva doar în România vreo 250 de atacuri cibernetice pe zi.