Business Hi-Tech

Mihnea Rădulescu, Vodafone România: IMM-urile nu sunt digitalizate şi asta le afectează competitivitatea. Miliardele din PNRR aduc doar împrumuturi pentru aceste companiii, granturile se duc spre administraţia publică

ZF Digital Summit `21

Mihnea Rădulescu, Vodafone România: IMM-urile nu sunt...

Autor: Alex Ciutacu

11.11.2021, 12:14 147

Gradul de digitalizare al companiilor din România este extrem de redus, iar această problemă se vede cu precădere în cazul IMM-urilor, ceea ce afectează competitivitatea companiilor care realizează mai bine de 50% din PIB, a explicat Mihnea Rădulescu, Enterprise Business Unit Director, Vodafone România, în cadrul ZF Digital Summit 21.

„Trebuie să fim conştienţi de faptul că dacă ne uităm la toate studiile precum DESI vedem marea problemă a digitalizării companiilor din România este la nivelul IMM-urilor în general. IMM-uri înseamnă companii cu până la 250 de angajaţi conform definiţiilor în vigoare. (...) Din păcate, când ne uităm la România vorbim de 17%, până la 20% dintre companii care se pot numi digitalizate. Nu vorbim de companii superdigitalizate, ci un nivel decent de digitalizare, adică să folosească nişte instrumente digitale pentru a putea să-şi desfăşoare businessul”.

Acest nivel de sub 20% se vede cu atât mai mult în cazul companiilor mici şi mijlocii, unde nivelul de înţelegere al conceptului de digitalizare este unul redus. Aici, piaţa are nevoie de eforturi suplimentare pentru educarea acestor jucători.

„Aici am piedut un tren ca ţară cu acest PNRR. Sunt mulţi bani care vor fi alocaţi pe zona de digitalizare, 25% din aceste fonduri din PNRR trebuie alocate pentru digitalizare, fie că vorbim de industrii, autostrăzi care trebuie să fie şi digitale, fie că vorbim de alocări de sume către instituţii sau companii ale statului care trebuie digitalizate”.

Deja celebrele 30 de miliarde de euro din PNRR sunt împărţite între granturi, adică fonduri nerambursabile, şi împrumuturi cu dobândă zero. Din păcate, partea de granturi pe digitalizare se îndreaptă doar către stat.

„În zona de IMM-uri toate direcţionările din PNRR sunt sub formă de împrumuturi, nu de granturi. E o zonă la care suferim foarte mult dar vorbim aici de toate IMM-urile astea din România şi discutăm foarte puţin despre asta. Peste 50% din PIB vine de acolo, peste 60% din forţa activă de muncă din România este angajată de IMM-uri. Trebuie să ne spună ceva cifree astea şi faptul că aceste companii nu sunt digitalizate la nivelul la care ne-am dori sau aproape de nivelul la care ne-am dori le scade mult competitivitatea”.

Mihnea Rădulescu a explicat că decidenţii din România nu trebuie să inventeze nimic de la zero, ci se pot inspira din modelele aplicate în alte ţări. Spre exemplu, guvernul spaniol a iniţiat un proiect masiv care presupune platforme construite de guvern unde toţi operatorii vin cu produse softtware, iar IMM-urile au acces la platformă şi un apart care să îi ajute în acest sens.

„Odată ce a ales operatorul de la care dorşte să cumpere are pus la nivel guvernamental un întreg aparat birocratic care să îi ajute cu consultanţi, să grăbească procesul de absorbţie a acestor fonduri. Aici ne blocăm. Companiile foarte mici au la dispoziţie diverse programe de unde pot să atragă fonduri, dar habar nu au cum să o facă, nu au resurse să angajeze consultanţi, nu au angajaţi pregătiţi pe zona asta, ceea ce este normal şi lucrurile astea au fost deja rezolvate de către alţii”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO