Business Hi-Tech

Ministerul Comunicaţiilor: 44% din domeniile web .ro nu sunt utilizate

Ministerul Comunicaţiilor: 44% din domeniile web .ro nu...

Autor: Adrian Seceleanu

01.02.2017, 00:02 276

Un număr de aproape 400.000 de domenii web cu extensia .ro, achiziţionate de-a lungul timpului de companii şi persoane fizice, nu sunt utilizate, conform datelor publicate de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) odată cu demararea consultărilor publice privind schimbarea modalităţii de tarifare şi administrare a acestor domenii.
 „Numărul total de domenii .ro înregistrate este de aproximativ 901.130, din care 44% sunt neutilizate”, conform sursei citate. MCSI a publicat un chestionar cu mai multe întrebări, la care aşteaptă răspuns timp de o lună, şi estimează că va prezenta forma finală a proiectului de lege privind tarifele şi modul de administrare a domeniilor .ro în septembrie.

Decizia vine după ce un grup de 16 companii care intermediază vânzarea de domenii web a acuzat Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Informatică din Bucureşti (ICI), autoritatea care ţine registrul domeniilor web cu extensia .ro (ROTLD), că nu a publicat informaţii despre modalitatea de calcul a noilor tarife şi că nu a lăsat în consultare publică decât pentru câteva zile proiectul noilor taxe, care urma să intre în vigoare în iulie.

Grupul de firme a oferit, în premieră, şi informaţii despre noile taxe în condiţiile în care acestea nu erau publicate pe site-ul ICI: 39 de euro plus TVA la achiziţia unui nou domeniu .ro după 1 iulie, şi de 7,8 euro plus TVA pe an pentru cei care au deja în proprietate un domeniu.ro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO