Business Hi-Tech

Ministerul Comunicaţiilor cere ICI Bucureşti să anuleze pentru moment introducerea taxei anuale de mentenanţă pentru domeniile web .ro. Consultări pe acestă temă din februarie până în august

Augustin Jianu

Augustin Jianu

Autor: Adrian Seceleanu

27.01.2017, 06:52 813

În prima comunicare publică de la instalarea cabinetului Grindeanu, noua echipă de conducere a Ministerului Comunicaţiilor a anunţat, joi seara, că a cerut Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Informatică din Bucureşti (ICI), autoritatea care ţine registrul domeniilor web cu extensia .ro (ROTLD) şi care se află în subordinea ministerului, să anuleze pentru moment decizia de a introduce din iulie un tarif anual de mentenanţă pentru domeniile web .ro, dar să lanseze un proces de consultare publică privind acest subiect, pe o perioadă ce se întinde pe aproximativ 7 luni.

“Având în vedere programul legislativ al Guvernului pentru perioada 2017-2020 şi lista priorităţilor legislative ale Guvernului României pentru prima sesiune parlamentară a anului 2017, ce prevede un proiect de lege privind administrarea Domeniului de Nivel Superior „.ro”, Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a mandatat membrii Consiliului de Administraţie ai Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) să anuleze hotărârea Consiliului de Administraţie ICI cu privire la implementarea serviciului de înregistrare şi mentenanţă a domeniilor .ro. În şedinţa Consiliului de Administraţie al ICI de astăzi, 26 ianuarie a.c., Consiliul a decis anularea hotărârii anterioare cu privire la implementarea serviciului de înregistrare şi mentenanţă a domeniilor .ro”, conform comunicatului transmis de MCSI.

Decizia vine după ce un grup de 16 companii care intermediază vânzarea de domenii web a acuzat ICI că nu a publicat informaţii despre modalitatea de calcul a noilor tarife şi că nu a lăsat în consultare publică decât pentru câteva zile proiectul noilor taxe.

Grupul de firme a oferit, în premieră, şi informaţii despre noile taxe în condiţiile în care acestea nu erau publicate pe site-ul ICI: 39 de euro plus TVA la achiziţia unui nou domeniu .ro după 1 iulie, şi de 7,8 euro plus TVA pe an pentru cei care au deja în proprietate un domeniu.ro.

ZF a cerut miercuri Ministerului Comunicaţiilor şi ICI Bucureşti un punct de vedere despre acest subiect, însă nu a primit niciun răspuns de la MCSI, iar reprezentanţii ICI, care au promis joi dimineaţă informaţii despre subiect nu au mai transmis într-un final niciun răspuns.

De la o procedură netransparentă, acum MCSI anunţă că ICI Bucureşti va discuta timp de aproape 7 luni despre acest subiect cu industria.

“Ţinând seama de cele menţionate, anunţăm următorul calendar privind consultarea publică: Luni 30 ianuarie 2017 – publicarea pe website-ul MCSI a unui chestionar referitor la principiile ce vor sta la baza reglementării. Răspunsurile la întrebări şi orice alt punct de vedere vor fi transmise prin intermediul chestionarului online până la data de 28 februarie 2017. Proiectul de lege va fi redactat de către un grup de lucru inter-instituţional, pornind de la punctele de vedere primite.
În luna iulie 2017, ministerul va publica spre consultare proiectul de lege. Proiectul va rămâne în consultare publică pentru cel puţin 30 de zile, timp în care ministerul va organiza cel puţin o dezbatere la sediul MCSI pe marginea proiectului de lege.

Urmare a procesului de consultare publică ministerul va prezenta forma finală a proiectului de lege în Guvern, în luna septembrie 2017”.

Adrian Andreiaş, director general al companiei Hosterion SRL - partener al ROTLD, şi unul dintre semnatarii scrisorii deschise, menţiona miercuri că o problemă a propunerii făcute anterior de ICI era lipsa de transparenţă. „Obiecţia noastră principală este la propunerea ROTLD de a face înregistrarea pe minimum 5 ani, în loc de 1 an cum este practică comună. Iar fundamentarea economică ce ar susţine această perioade de minimum 5 ani nu a fost făcută publică de către ROTLD“, afirma Andreiaş. „La un preţ de retail de 39 euro plus TVA pentru înregistrarea pe 5 ani se vor înregistra mai puţine domenii, comparativ spre exemplu cu domeniile .com sau .eu unde preţul de retail este de 10 euro plus TVA sau chiar mai puţin pentru un an de înregistrare. Noi vedem şi în acest moment clienţi care aleg .eu sau .com în daună .ro, care este mai scump. Cu 10 euro plus TVA poţi avea un domeniu .com sau .eu înregistrat pe un an. Iar pentru un .ro trebuie să plăteşti 35 euro plus TVA (înregistrarea .ro fiind valabilă până când hotărăşte ROTLD că introduce o taxa anuală; cu o perioadă de graţie de 5 ani în care nu trebuie plătită reînnoirea, a propus ROTLD).“

În acest moment în registrul ICI se află peste 900.000 de domenii.ro, dintre care aproximativ o jumătate au fost achiziţionate înainte de luna iulie a anului 2012. Anual se înregistrează circa 60.000-70.000 de domenii noi .ro.
Dacă s-ar fi plătit taxa de 7,8 euro pentru un număr de 300.000 de domenii, ICI ar fi urmat să încaseze în acest an 2,34 mil. euro plus TVA doar de la persoanele fizice şi companiile care au achiziţionat domenii .ro înainte de luna iulie 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO