Business Hi-Tech

Ministerul Comunicaţiilor: Rezultatele „sub aşteptări“ ale Telekom, „principalul motiv“ pentru înlocuirea lui Beckers

Autor: Adrian Seceleanu

19.04.2016, 00:07 2376

Statul aşteaptă de la noul CEO „acţiuni îndrăzneţe“ care să crească valoarea companiei. Reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor afirmă că discută cu Deutsche Telekom despre crearea unei politici de dividende.

Germanul Nikolai Beckers a fost schimbat din funcţia de CEO al Telekom România la sfârşitul anului trecut, cu câteva luni înainte de expirarea mandatului, în principal din cauza „rezultatelor sub aşteptări“ din 2015 ale celui mai mare grup de comunicaţii fixe şi mobile, au declarat pentru ZF oficialii Ministerului Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională (MCSI), care gestionează participaţia de 46% a statului la fostul Romtelecom - cea mai mare companie din grupul T.

„Performanţa financiară a Telekom România în 2015 a fost sub aşteptările MCSI, acesta fiind principalul motiv pentru înlocuirea fostului director general“, au spus, pentru ZF oficialii ministerului.

Anul trecut veniturile grupului Telekom au căzut pentru prima oară sub 1 mld. euro iar profitul a căzut cu 23%, la 205 mil. euro. Faţă de anul 2013, când Beckers şi-a preluat mandatul de CEO, veniturile Telekom au scăzut în 2015 cu 3%, iar profitul operaţional (EBITDA) a fost mai mic cu aproape 30%.

Atât reprezentanţii gigantului german Deutsche Telekom, cât şi cei ai statului ro­mân au votat la finele anului trecut pentru schimbarea lui Beckers. Germanul a fost în 2013 singura propunere a Deutsche Tele­kom pentru funcţia de CEO pentru România, numirea sa fiind astfel o formalitate. Rezultatele din 2015 nu au fost bine pri­mite nici la Bonn, sediul central al DT, însă Claudia Nemat - care gestionează afa­ce­rile gigantului german în Europa - şi în man­datul căreia Nikolai Beckers a primit vo­tul de încredere pentru jobul din Bu­cureşti, a fost mai re­zervată în exprimare. „Ca să fiu sinceră, nu sunt complet sa­tisfăcută de e­voluţia marjei de pro­fit din Ro­mânia şi, per ansamblu, de per­for­manţa finan­ciară în­re­gis­trată anul trecut. Cred că sunt ne­cesare nişte îmbunătăţiri ale per­for­­­­­man­ţei o­pe­raţionale şi ale pro­­­fitabilităţii“, a spus Nemat într-un interviu acordat ZF în acest an.

Solicitaţi să precizeze dacă au discutat şi eventual agreat cu Deutsche Telekom o politică de acordare de dividende, oficialii MCSI au precizat că acest subiect este încă negociat, dezvăluind şi că grupul a înre­gistrat pierderi în anii precedenţi. „MCSI a solicitat în mod constant acţionarului majoritar o politică de dividende, dar până la acest moment nu s-a ajuns la un acord în acest sens, inclusiv din cauza pierderilor acumulate în situaţiile financiare în ultimii ani“, conform MCSI. Fostul Romtelecom nu a depus nici acum la Ministerul Fi­nanţelor situaţiile financiare pe 2014 cal­cu­la­te în conformitate cu normele contabile ro­­mâ­neşti. Reprezentanţii companiei au pre­cizat recent că acest lucru s-a întâmplat pen­tru că situaţiile financiare „sunt încă în curs de aprobare de către acţio­nari“.

În ceea ce priveşte planurile anunţate de Miroslav Majoros, CEO al grupului Telekom de la 1 ianuarie, de a extinde puternic reţeaua de fibră optică şi de a încerca să readucă pe creştere grupul, în condiţiile unui buget de investiţii mai mare cu 35%, oficialii MCSI au spus că se aşteaptă la mai mult. „MCSI urmăreşte în mod activ evoluţia societăţii sub mandatul noului director general şi se aşteaptă ca strategia anunţată de dl. Miroslav Majoros să fie executată cu succes şi să fie completată şi cu alte acţiuni îndrăzneţe care să îmbunătăţească valoarea companiei.“

Noul CEO al Telekom România, slovacul Miroslav Majoros - care a fost şi de această dată singura propunere a grupului german Deutsche Telekom pentru poziţia de şef în România, nu a fost votat în funcţie de reprezentanţii statului, pentru prima oară din anul 2003 până în prezent, când grecii de la OTE au devenit majoritari la Romtelecom. Decizia reprezentanţilor MCSI de a nu vota numirea lui Majoros - un gest simbolic care nu a împiedicat-o pe Claudia Nemat să-şi pună omul în funcţie la Bucureşti, la fel ca şi răspunsurile publice - precum cele oferite în acest caz ZF - la întrebările despre situaţia participaţiei la Telekom marchează o schimbare în relaţiile dintre cele două părţi, odată cu numirea în funcţia de ministru al comunicaţiilor a lui Marius Bostan, fost membru în boardul Telekom.

Bostan a schimbat toţi reprezentanţii statului în CA-ul Telekom cu un grup de „tehnocraţi“, dintre care doi sunt foşti membri ai echipei de top management a Telekom, care cunosc în detaliu businessul.

Cei trei oameni care reprezintă acum statul în CA sunt: Anca Georgescu Aladgem, fost director de HR al grupului, Bogdan Voicu, fost director de achiziţii în Romtelecom, şi Florin Furdui, country manager al Portland Trust, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România, care are experienţă şi în comunicaţii.

 

Despre schimbările în managementul Telekom: sunt asumate de noul CEO

În ceea ce priveşte decizia noului CEO de a renunţa la o mare parte din echipa actuală de top management, respectiv la un „pachet“ de cinci expaţi aduşi în România de fostul şef Nikolai Beckers, şi a de a face alte trei numiri - printre care se numără şi doi manageri slovaci de la subsidiara Deutsche Telekom din Cehia şi Slovacia, oficialii MCSI afirmă că acestea s-au realizat în conformitate cu regulile agreate de acţionari şi că au fost asumate de Miroslav Majoros.

„Societatea a anunţat schimbările de management decise de dl. Majoros, conform prerogativelor şi răspunderilor care îi revin potrivit regulilor de guvernantă ale societăţii“, conform oficialilor MCSI.

Majoros a decis ca Mathias Hanel - director comercial rezidenţial, Olaf Lausen - director dezvoltarea afacerii, Emmanuel Sordet - director corporate affairs, Andreas Grunewald - director de achiziţii şi Gunnar Pahnke - director executiv strategie, transformare şi servicii să plece din companie la finele acestei luni. Cei cinci au fost aduşi în România după numirea drept CEO a lui Nikolai Beckers, care lucrase alături de o parte dintre manageri în trecut, în cadrul altor subsidiare ale DT.

Este deci numirea a doi dintre noii manageri Telekom - Frantisek Mala (director comercial rezidenţial) şi Ladislav Petényi (director executiv strategie, transformare şi servicii wholesale) - care au lucrat anterior pentru DT Cehia şi Slovacia - în conformitate cu acordul dintre acţionari care prespune ca numirile să fie făcute cu ajutorul unor agenţii de recrutare internaţionale, care să identifice cei mai buni oameni pentru post? Oficialii MCSI au evitat un răspuns direct, sugerând însă destul de transparent că numirea celor doi slovaci este asumată de către noul CEO. „MCSI a solicitat respectarea prevederilor acordului acţionarilor privind implicarea în procesul de recrutare a unei firme specializate de reputaţie internaţională, precum şi asumarea de către directorul general a responsabilităţilor care îi revin în numirea managementului.“

 

Despre procesul de privatizare: „Comisia lucrează“

În ceea ce priveşte stadiul procesului de privatizare al fostului Romtelecom, în urma căruia statul ar putea decide să-şi vândă parţial sau integral participaţia la companie, oficialii MCSI au precizat că se lucrează la acest subiect, fără a avansa vreun termen concret în care proiectul ar putea avansa. „Comisia de privatizare lucrează împreună cu consorţiul de consultanţi pentru definirea celei mai bune strategii de privatizare, respectiv pentru recomandarea unei metode optime şi a unui calendar. La acest moment sunt câteva chestiuni în curs de clarificare cu acţionarul majoritar şi societatea. În acelaşi timp, va fi foarte importantă îmbunătăţirea în viitorul apropiat a performanţei manageriale a societăţii. MCSI, că acţionar minoritar, urmăreşte cu mare atenţie procesele şi proiectele care se desfăşoară în companie, sub conducerea noului director general, în vederea creşterii valorii companiei.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO