Business Hi-Tech

Ministerul Comunicaţiilor şi grupul Telekom primesc OK de la comisarul Corina Creţu pentru prelungirea termenului de execuţie al proiectului Ro-Net

Comisarul european pentru politică regională Corina Creţu

Comisarul european pentru politică regională Corina Creţu

25.05.2016, 17:27 393

Comisarul european pentru politică regională Corina Creţu a aprobat  miercuri solicitările făcute de Ministerul Comunicaţiilor din România de a prelungi termenul de execuţie al proiectului Ro-NET, care vizează construcţia unei reţele de fibră optică în sute de localităţi izolate din România, fără pierderea finanţărilor europene. Execuţia proiectului a fost câştigată de grupul Telekom România, care nu a reuşit să finalizeze execuţia reţelei până la finele anului 2015, termenul stabilit iniţial.

Decizia de astăzi a Comisiei Europene vizează împărţirea proiectului iniţial în două faze, iar valoarea totală aprobată pentru prima etapă a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezintă co-finanţarea prin Fondul european de dezvoltare regională.

“Din totalul celor 2.268 de localităţi din România care nu au acces la reţele de comunicare electronică,  783 au fost incluse în proiectul RO-NET. Scopul acestuia este de a construi sisteme de conectare pentru reţeaua de internet de mare viteză, în zonele dezavantajate din România, pentru a genera creştere economică şi a crea noi locuri de muncă", a declarat Corina Creţu la aprobarea deciziei de fazare.

„Este un proiect important pentru România, pentru dezvoltarea ţării. Accesul la internetul de mare viteză va permite locuitorilor din zonele dezavantajate să beneficieze de mai multe oportunităţi. Mă refer mai ales la noi şanse pentru tineri în domeniul educaţiei, dar şi pentru dezvoltarea mediului de afaceri şi la crearea de locuri de muncă. Este un proiect ce contribuie la reducerea decalajului digital existent între zonele rurale şi cele urbane. 400.000 de români, 8.500 de firme şi 2.800 de instituţii publice vor avea acces la internet de mare viteză”, a adăugat Creţu.
Proiectul “Construirea unei reţele naţionale de internet în bandă largă în zonele dezavantajate, prin folosirea fondurilor structurale” face parte din Programul Operaţional

“Creşterea competitivităţii economice" pentru asistenţă structurală şi prevede instalarea a 3.265 de km de fibră optică, în completarea actualei infrastructuri de telecomunicaţii din România.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO