Business Hi-Tech

Ministerul Comunicatiilor va avea pe hartie un buget de 64 mil. euro, in crestere cu 85%

Ministerul Comunicatiilor va avea pe hartie un buget de 64 mil. euro, in crestere cu 85%
03.01.2010, 23:05 317

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, condusde vicepresedintele PD-L Gabriel Sandu, va primi in acest an de labugetul de stat fonduri totale de 271,4 milioane de lei (64 mil.euro), mai mari cu 85% fata de anul trecut, potrivit proiectuluiLegii bugetului de stat pe anul curent.

Experienta anului precedent sugereaza insa ca este foarteposibil ca in realitate fondurile bugetare alocate MinisteruluiComunicatiilor sa nu ajuga la finele anului la suma estimata inacest moment.

Astfel, Ministerul Comunicatiilor primise initial pentru anul2009 fonduri de 78,5 milioane de euro - cat Camera Deputatilor,insa potrivit datelor de la Ministerul Finantelor, fondurile totaleprimite anul trecut de minister au fost in realitate de 146 mil.lei (35 mil. euro). MCSI a pierdut bani la rectificarile bugetarerealizate de guvern, astfel ca ministerul nu si-a putut realizaplanurile optimiste anuntate la inceputul anului precedent. Spreexemplu, MCSI anunta ca va aloca pentru investitii 49 de milioanede euro in 2009.

Prioritatea, portalul e-Romania

In ceea ce priveste bugetul pe anul curent, MCSI porneste cuplanuri optimiste, care prevad alocarea a aproximativ 30 demilioane de euro pentru finantarea unor proiecte IT&C. Potrivitdatelor din proiectul bugetului de stat, "cel mai important programde investitii" al MCSI in 2010 este portalul e-Romania.

"Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale are invedere realizarea unui sistem national electronic dinamic sipermanent actualizat care sa eficientizeze raporturile intreadministratie si cetatean, care sa cuprinda informatii cu privirela toate domeniile vietii economico-sociale si sa includa, celputin la nivelul 1 de informare, toate institutiile existente inRomania la nivel central, regional si local", potrivit datelor dindocumentul mentionat. Momentan, portalul e-Romania se afla incaintr-un stadiu incipient de dezvoltare.

Cheltuieli mai mici cu comunicatiile sipublicitatea

In ceea ce priveste cheltuielile MCSI pe bunuri si servicii,unele dintre cele mai mari cheltuieli inregistrate de minister in2010 vor fi pe deplasarile in strainatate (126.000 de euro). MCSIsi-a redus cu 60% bugetul pentru serviciile de comunicatii, pana la83.000 de euro, si a diminuat si fondurile pentru publicitate cu85%, la aproximativ 10.000 de euro. Totusi, MCSI nu precizeaza pece intentioneaza sa cheltuiasca cea mai mare parte a fondurilor dela capitolul "bunuri si servicii", trecand la capitolul "altecheltuieli cu bunuri si servicii" suma de 100 de milioane de lei(23,6 mil. euro).

Trei milioane de euro pentru salarii

Ministerul Comunicatiilor si-a prevazut pentru acest ancheltuieli de personal duble fata de anul trecut, respectiv de 3,1milioane de euro, din care 241.000 de euro sunt alocate sporurilor,iar 30.000 de euro salariilor de merit.

La audierile din Parlament pentru obtinerea celui de-al doileamandat in fruntea Ministerului Comunicatiilor si SocietatiiInformationale Gabriel Sandu a sustinut ca in nu are in vedereprivatizarea Postei Romane, ci restructurarea companiei, si nicivanzarea participatiei la Romtelecom. "Posta Romana nu va fiprivatizata in mandatul meu, avem un program de restructurare princare Posta va deveni profitabila, mai ales ca in 2013 vom pierdeexclusivitatea pe piata din Romania. Vrem sa extindem activitatilePostei Romane, cum ar fi curierat rapid si mai ales pe partea undevom incasa facturi, vrem sa fie centre de eficienta, sa nu finantamdin alte centre ale postei", a spus Sandu. Statul roman mai detine46% din actiunile companiei Romtelecom - cel mai mare operator detelefonie fixa din Romania.

Om de afaceri din Mizil, Gabriel Sandu a devenit cunoscut dinpozitia de finantator al Uniunii Fortelor de Dreapta (UFD). A fostsef de birou la Relaxa Mizil intre 1993-1997, apoi vicepresedintela Elvila. In perioada 1996-2000 a fost senator, iar dupa ce UFD afuzionat cu PNL a devenit deputat, in 2004. A parasit PNL odata cugruparea Stolojan, la sfarsitul lui 2006. El este de profesieeconomist, fiind absolvent al Facultatii de Comert din cadrul ASEBucuresti (1989).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO