Business Hi-Tech

Ministerul digitalizării susţine că şi-a îndeplinit sarcinile aferente obţinerii fondurilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) în termenul prevăzut. “Documentele urmează să fie validate cu Comisia Europeană în perioada următoare”

Ministrul Marcel Boloş: din păcate, avem de recuperat decalaje şi avem de armonizat viziuni şi aşteptări uneori divergente. Este normal, având în vedere lipsa, până acum, a unui dialog constructiv între toţi actorii implicaţi în acest proces, în care Guvernul României, prin MCID, trebuie să asigure cadrul şi mecanismele prin care integrăm politici şi strategii care vor produce efecte şi asupra generaţiilor următoare

Ministrul Marcel Boloş: din păcate, avem de recuperat decalaje şi avem de armonizat viziuni şi aşteptări uneori divergente. Este normal, având în vedere lipsa, până acum, a unui dialog constructiv între toţi actorii implicaţi în acest proces, în care Guvernul României, prin MCID, trebuie să asigure cadrul şi mecanismele prin care integrăm politici şi strategii care vor produce efecte şi asupra generaţiilor următoare

Autor: Adrian Seceleanu

31.03.2022, 22:12 108

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID) susţine că a reuşit să transmită în termenul prevăzut (respectiv ziua de 31 martie) documentele aferente îndeplinirii celor două obiective asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) aferente Componentei 7 „Transformare digitală”, acestea urmând să fie validate cu reprezentanţii Comisiei Europene “în perioada imediat următoare”, conform unui comunicat de presă emis de instituţie în această seară.

Documentele au fost transmise practic în ultima zi în care acest lucru era posibil, arată documentul MCID. “Astfel, în cursul zilei de 31 martie, MCID a transmis către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene raportul privind finalizarea analizei de opţiuni privind arhitectura Cloud-ului guvernamental, cu evaluările şi recomandările aferente, ca parte a Jalonului 143 ce prevede dezvoltarea unui cadru unitar pentru definirea arhitecturii sistemului.
În acest scop, raportul abordează sistematic identificarea opţiunilor de implementare a cloud-ului guvernamental în România şi stabilirea abordării strategice privind acest obiectiv naţional. De asemenea, prin elaborarea Raportului se răspunde exigenţelor de parcurs privind realizarea masurilor si etapelor intermediare asumate prin Planul National de Redresare si Rezilienţa al României.
Această viziune de tip <<whole of government>> este element cheie pentru arhitectura cloud şi generează implicaţii în lanţ pe linia promovării în fiecare domeniu guvernamental de soluţii cloud pentru serviciile publice, asigurarea soluţiilor de interoperabilitate şi îndepărtarea susţinută a barierelor de reglementare.
Raportul include un studiu realizat în premieră în instituţiile ce urmează să fie interconectate în Cloud-ul guvernamental. Prin aplicarea a peste 120 de chestionare, au fost cartografiate situaţia actuală şi nevoile de dezvoltare în administraţia publică, atât din punct de vedere funcţional, cât şi al echipamentelor hardware. De asemenea, raportul include şi analiza celor 25 de oferte pentru soluţii tehnice şi 17 pentru securitate cibernetică, primite ca urmare a apelului lansat cu câteva săptămâni în urmă de MCID.
Totodată, MCID a publicat spre consultare publică şi Ghidul solicitantului pentru „Perfecţionarea/recalificarea angajaţilor din IMM-uri în scopul utilizării unor tehnologii emergente (Cyber-Physical Systems, Robotics, Internet of Things, Big Data, Machine Learning, Artificial Intellignce, RPA, additive manufacturing, blockchain)”.
Documentul este disponibil la https://www.research.gov.ro/ro/articol/5626/programe-europene-planul-na-ional-de-redresare-i-rezilien-a-pnrr-transformare-digitala-componenta-7.
Ghidul se adresează solicitanţilor care doresc să obţină fonduri europene din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – Componenta 7 în vederea administrării de proiecte în cadrul apelului aferent Investiţiei I 19: Scheme dedicate perfecţionării/recalificării angajaţilor din firme”, conform comunicatului.

„Transformarea digitală a României reprezintă o temă cu impact asupra întregii Românii, nu doar în administraţia publică sau în mediul economic. Toţi începem să simţim importanţa acestei transformări la nivelul societăţii, transformare pe care Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a început să o construiască temeinic şi cu viziune pe termen lung, pentru că ne aflăm pe un drum ireversibil. Spun că am început să construim pentru că, din păcate, avem de recuperat decalaje şi avem de armonizat viziuni şi aşteptări uneori divergente. Este normal, având în vedere lipsa, până acum, a unui dialog constructiv între toţi actorii implicaţi în acest proces, în care Guvernul României, prin MCID, trebuie să asigure cadrul şi mecanismele prin care integrăm politici şi strategii care vor produce efecte şi asupra generaţiilor următoare. Având la dispoziţie un calendar cu termene strânse, apreciem mobilizarea mediului de afaceri, instituţiilor şi asociaţiilor reprezentative care, prin completări şi observaţii, contribuie constructiv la evoluţia digitală”, a afirmat ministrul Marcel Boloş în contextul transmiterii documentelor ce validează îndeplinirea la termen a Jaloanelor prevăzute în Componenta 7 „Transformare digitală”.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO