Business Hi-Tech

Ministrul Comunicaţiilor: 150.000 de gospodării din zone izolate vor avea fibra optică la poartă în trei ani

Alexandru Petrescu

Alexandru Petrescu

Autor: Adrian Seceleanu

26.04.2019, 00:05 700

♦ Până în prezent au fost semnate 18 contracte de finanţare de 60 mil. euro pentru noua reţea ♦ Ministrul Alexandru Petrescu a anunţat şi că a deblocat utilizarea reţelei RO-NET în 110 localităţi din Moldova.

Un număr de 150.000 de gospodării din 700 de localităţi izolate din mai multe judeţe ale României vor avea „la poartă“, în trei ani, o reţea de fibră optică pe care operatorii de comunicaţii o vor putea utiliza pentru a le furniza consumatorilor şi companiilor sau instituţiilor servicii de internet de mare viteză, televiziune şi telefonie. Proiectul, denumit Next Generation Networks - NGN (reţele de generaţie următoare - în română - n. red.), va fi finanţat din bani europeni, iar valoarea totală a investiţiilor va depăşi 90 de milioane de euro.

„Reţelele vor acoperi un număr de 698 de loca­li­tăţi şi aproximativ 150.000 de gos­po­dării. Până în prezent au fost semnate un nu­măr de 18 con­tracte de finanţare în va­loare totală a in­ves­tiţiilor de 60 mi­l. euro. Alte şase con­tracte de fi­nan­ţare sunt în curs de sem­nare, cu o valoare totală de 30 mil. euro. Şi alte trei contracte de finanţare vor fi sem­nate în viitorul apropiat“, a declarat mi­nis­trul co­mu­nicaţiilor Alexandru Petrescu în cadrul unei conferinţe de presă. Proiectele au fost lan­sate în contextul în care în România mai puţin de 40% din lo­ca­li­tăţile din mediul rural sunt acoperite cu reţele de fibră optică, a precizat Petrescu. Ministrul comu­nicaţiilor a anunţat şi că a deblocat utilizarea unei por­ţiuni din reţeaua RO-NET, unul dintre cele mai mari proiecte de in­fras­tructură de comunicaţii din România, finanţat de asemenea în pro­porţie majoritară din bani europeni şi care de la lansarea din 2014 a fost marcat de un lung şir de blocaje şi întârzieri. Reţeaua RO-NET, cons­truită de grupul Telekom România (şi subcontractorii săi), a avut ca obiect construirea de reţele de fibră optică în circa 700 de localităţi izolate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO