Business Hi-Tech

Ministrul comunicatiilor: Dezvoltarea proiectului eRomania va fi un business de 1,2 mld. euro

Ministrul comunicatiilor: Dezvoltarea proiectului eRomania va fi un business de 1,2 mld. euro

Ministrul Gabriel Sandu si premierul Emil Boc sustin ca portalul va ajunge sa ofere servicii online, pentru a economisi timpul cetatenilor si al companiilor

17.06.2009, 00:00 252

Guvernul va cheltui aproximativ 1,2 miliarde de euro in doi ani pentru dezvoltarea proiectului eRomania, o strategie care va avea ca efect simplificarea procedurilor administrative si scaderea birocratiei, reducerea costurilor administratiei publice si eficientizarea actului de guvernare, a declarat ieri ministrul comunicatiilor Gabriel Sandu, la inaugurarea portalului alaturi de premierul Emil Boc.

"Asa cum am spus si cu alte ocazii, obiectivul mandatului meu este timpul cetateanului. Am convingerea ca portalul e-Romania va fi una din modalitatile prin care imi voi indeplini acest obiectiv", a spus Sandu.
In acest moment insa, portalul accesibil la adresa www.romania.gov.ro nu ofera niciun serviciu online si include informatii inca neactualizate despre Romania. Spre exemplu, conform site-ului executivul de la Bucuresti asteapta in acest an o crestere economica de 2,5%.
Ministerul a admis de altfel ca acesta este doar un cadru de la care va porni dezvoltarea site-ului, avand in vedere ca portalul a fost realizat in forma actuala exclusiv de angajati ai ministerului si ai institutiilor si agentiilor din subordinea sa. Site-ul nu este gazduit pe un domeniu ca eromania.ro sau e-romania.ro pentru ca acestea au fost deja cumparate de doua firme private, cu mai multi ani in urma.
Sandu a spus ca intr-un termen inca neprecizat pentru persoanele fizice vor fi disponibile 20 de servicii online in cadrul domeniilor portalului e-Romania, adica e-Sanatate, e-Mediu, e-Transport, e-Agricultura, e-Justitie, e-Educatie, e-Cultura, e-Biserica, e-Turism, e-Asociativ, e-Sport si e-Participare.
"La nivel national sunt milioane de utilizatori de internet care asteapta aceste servicii electronice pentru a evita cozile, pentru a nu mai consuma resurse si nervi la cozile diferitelor institutii ale statului", a spus si premierul Emil Boc.
 
Nu se stie de unde vin cele 1,2 mld. euro
Intrebat care sunt costurile portalului e-Romania, Sandu a spus ca proiectul face parte din Strategia Nationala Romania Digitala - e-Strategie pentru o Societate Informationala, care cuprinde 14 sectiuni, printre care Strategia Nationala pentru Broadband, Strategia Nationala de trecere Televiziunea Digitala, Administratia Publica Minimala sau Strategia Nationala pentru Serviciul Universal.
"Punerea in practica a Strategiei Nationale Romania Digitala, cu toate cele 14 sectiuni, necesita fonduri de 1,2 miliarde de euro pana la finele anului 2010", a spus ministrul comunicatiilor.
El nu a oferit insa mai multe detalii in legatura cu finantarea proiectului si nu a spus daca este de asteptat ca executivul sa aloce bani pentru acest proiect in contextul in care nici proiecte precum constructia de autostrazi nu beneficiaza de fondurile necesare.
Sandu a mentionat, pe de alta parte, ca prin promovarea Strategiei Nationale de Broadband in Guvern, s-au deblocat fonduri structurale in valoare 84 milioane de euro, bani care vor fi cheltuiti pentru cresterea penetrarii internetului de mare viteza la nivel national.
 
Acum sase ani, aceeasi idee, alt nume, rezultate zero: www.e-guvernare.ro
 
In urma cu aproape sase ani, in septembrie 2003, premierul Adrian Nastase si ministrul comunicatiilor Dan Nica (actualul vicepremier) lansau de asemenea un portal, www.-eguvernare.ro, care promitea sa devina in timp "functionarul electronic perfect", care sa ofere servicii online pentru firme si cetateni pentru a le economisi timpul si banii.
"Sistemul electronic national reprezinta adevarata reforma la ghiseu, care desfiinteaza acel monopol asupra informatiei exercitat de persoana de la ghiseu. Eliminandu-se interactiunea directa vom avea un functionar electronic perfect, mereu la dispozitia cetateanului 7 zile pe saptamana, 24 de ore zilnic", spunea Nica in urma cu sase ani.
Daca in 2009 noul portal a fost realizat exclusiv de minister si institutiile din subordine, in urma cu sase ani dezvoltarea portalului fusese realizata de Microsoft si Softwin. Insa dupa ce PSD a pierdut alegerile in 2004, portalul e-guvernare nu a mai fost dezvoltat, dar este si acum online, chiar daca nu ofera serviciile promise la data lansarii.
Portalul premiat in 2003 la Geneva ca unul dintre cele mai performante site-uri de guvernare electronica din lume nu este functional, fiind in mare parte o simpla colectie de documente care prezinta obiectivele pe care si le propunea Guvernul in 2003, la data lansarii e-guvernare.ro: economie de timp si bani pentru cetateni si companii prin furnizarea de servicii online. Practic singura sectiune a site-ului care functioneaza si astazi este cea de unde pot fi descarcate o serie de formulare necesare, spre exemplu, pentru inmatricularea sau radierea unui autoturism.
 
Lipsa de bani de pe piata si prezenta premierului i-au adus pe executivii din IT si telecom "in par" la MCSI
 
Sediul Ministerului Comunicatiilor, care nu a mai primit vizita unui prim-ministru de aproape patru ani, a fost ieri plin ochi de executivi din IT si telecom pe care rareori un eveniment reuseste sa-i aduca in aceeasi sala. Neincapatoarea sala de protocol de la minister a fost practic umpluta pana la refuz de personalitati: de la directorii executivi ai S&T, IBM, Cosmote, Zapp, Dell pana la cei ai Totalsoft, Romtelecom si Omnilogic, carora li s-au alaturat majoritatea sefilor de companii si agentii publice care au legatura cu domeniul (ANCOM, Teletrans etc.).
Dincolo de lansarea portalului eRomania, ceea ce a adus in acelasi loc manageri precum Cocora (S&T), Tudor (IBM), Marin (Omnilogic) sau Dragan (Totalsoft) a fost lipsa acuta de proiecte publice IT&C de pe piata, subiect care a putut fi abordat cu premierul si ministrul in cele cateva minute cat a durat cocktailul organizat dupa scurta ceremonie de lansare a portalului.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO