Business Hi-Tech

Misiune imposibilă pentru Nikon şi Canon: cum să concurezi cu smartphone-uri cu camere foto de 41 megapixeli

Misiune imposibilă pentru Nikon şi Canon: cum să...

Autor: Ştefan Stan

21.09.2013, 12:31 1893

Odată cu creşterea popularităţii smartphone-urilor, vânzările de dispozitive din industria fotografiei au atins cea mai joasă valoare din ultimii zece ani, determinând Nikon, una din companiile de top din branşă, să scadă preţurile la produsele lor, scrie Bloomberg.

Liderul vânzărilor din industrie, Canon, ar putea urma acelaşi model, punând presiune pe producătorii mai mici de aparate de fotografiat.

”Sunt prea mulţi jucători în industria fotografiei. Pe măsură ce competiţia dintre Canon şi Nikon se va intensifica, va fi din ce în ce mai greu pentru producătorii mai mici de camere de fotografiat să-şi păstreze cota de piaţă”, afirmă Ryosuke Katsura, analist la divizia din Tokyo a grupului financiare UBS, care recomandă punerea în vânzare a acţiunilor Nikon şi Canon.

Din 2007, când Apple a introdus iPhone-ul, acţiunile Canon şi Nikon au pierdut peste jumătate din valoare, pe măsură ce a scăzut cererea din industria pe care au dominat-o peste un deceniu. Acţiunile Nikon au avut cea mai mare scădere anul acesta la indicele bursier Nikkei 225, cu o depreciare de 34%.  

O altă categorie de modele care a scăzut în vânzări este cea a aparatelor de fotografiat compacte, care au fost înlocuite de smartphone-uri. Dispozitivele compacte ocupau cea mai mare parte din vânzările de aparate de fotografiat. De asemenea, şi vânzările de aparate de top, piaţă controlată în proporţie de 80% de Nikon şi Canon, au început să scadă.

Camerele de fotografiat de pe smartphone-uri devin din ce în ce mai sofisticate. Un model de Samsung Galaxy S4 este echipat cu o cameră cu un senzor de 13 megapixeli, Sony Xperia Z1 are o cameră de 20.7 megapoxeli, care permite şi ataşarea opţională a unei lentile de mărit, iar compania Nokia a prezentat în iulie Lumia 1020, un smartphone care are o cameră de 41 de megapixeli.

În timp ce Canon şi Nikon iau în considerare diversificarea produselor, câştigurile lor rămân afectate, în contextul în care smartphone-urile câştigă din piaţa aparatelor de fotografiat compacte, cât şi SLR-urile de top, susţine Amir Anvarzadeh, manager la firma de brokeraj BGC Partners.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO