Business Hi-Tech

Miza licitatiei 3G: viitorul Zapp si Cosmote si pretul de vanzare al Radiocom si RCS&RDS

Miza licitatiei 3G: viitorul Zapp si Cosmote si pretul de vanzare al Radiocom si RCS&RDS

Click pentru imaginea marita

12.10.2006, 18:49 40

Rezultatul licitatiei pentru ultimele doua licente de telefonie de generatie a treia (3G) va influenta puternic businessul celor patru competitori (Cosmote, Radiocom, RCS&RDS si Zapp) si va determina, in timp, schimbari importante pe piata locala telecom.
Conform acestora, influenta licitatiei 3G poate fi rezumata astfel, pentru cei patru competitori: viitorul Zapp si Cosmote pe piata depinde foarte mult de posibilitatile de dezvoltare pe care le-ar acorda-o licenta.
In schimb, Radiocom (SNR) si RCS&RDS si-ar mari semnificativ valoarea de piata, avand potentialul de a atrage ca posibili cumparatori nume din prima liga a telecomului mondial, pe langa posibilitatea de a se dezvolta pe noi segmente de piata. Inspectoratul General pentru Comunicatii va anunta in data de 15 octombrie cei doi castigatori ai licentelor 3G.
"Cosmote opereaza o retea 2G cu o acoperire in crestere si careia licenta 3G i-ar permite oferirea de noi servicii. Iar Telemobil (Zapp) opereaza o retea CDMA, operatorul fiind o 'insula tehnologica' pentru care obtinerea unei licente 3G ar insemna un operator mai putin pe piata, dar si posibilitatea unei dezvoltari tehnologice. Zapp este in momentul de fata un jucator de nisa, iar o licenta 3G i-ar permite sa depaseasca acest statut prin trecerea la tehnologia europeana 3G", afirma Nicolae Oaca, analist independent al pietei locale telecom. El sustine ca pentru cele doua companii obtinerea unei licente 3G este o conditie pentru a ramane in afacere, iar esecul in obtinerea licentei 3G le-ar putea ridica probleme serioase.
In ce priveste RCS&RDS si Radiocom, o licenta 3G in portofoliu le va schimba viitorul si ar avea un puternic impact asupra pretului de vanzare al companiilor. Radiocom este detinuta de statul roman si va fi scoasa la privatizare, in timp ce despre grupul RCS&RDS apar in mod constant zvonuri ca negociaza o posibila vanzare. RCS&RDS a respins de fiecare data aceste informatii, sustinand ca grupul are un plan bine conturat de dezvoltare, iar actionarii sai nu intentioneaza sa-si vanda actiunile.
Nicolae Oaca spune ca o licenta 3G ar mari valoarea de piata si ar duce mai ales la schimbarea profilului investitorilor strategici care vor fi interesati de o achizitie a celor doua firme, "de la operatori de nivelul trei chiar la operatori de nivelul unu sau doi, precum Deutsche Telekom, Telefonica Spania, Swiscom sau Telekom Austria".
De ce isi doresc cele patru companii o licenta 3G? Dincolo de dezvoltarea businessului, motivele sunt totusi diferite pentru cei patru competitori, spun analistii contactati de ZF. In cazul Zapp, ratiunea ar fi cresterea ratei de profitabilitate si cresterea in timp a vitezei de transmitere a datelor prin 3G, fata de tehnologia CDMA. Analistii spun ca un motiv puternic ar fi si blocarea aparitiei unui nou competitor pe telefonia mobila.
In ceea ce priveste grupul RCS&RDS si Radiocom, Oaca afirma ca un motiv puternic este cresterea valorii companiilor si atragerea ca si cumparator a unei firme din prima sau a doua linie a telecomului mondial. "Pentru aceste doua companii este de asteptat ca partenerul strategic (cumparatorul companiei - n. red.) sa vina cu expertiza si finantarea necesare lansarii si operarii afacerii 3G", afirma Oaca. Radiocom asigura difuzarea si transportul programelor publice de radio si televiziune, suport de transmisii pentru retelele de telefonie fixa si mobila, precum si pentru transmisii de date si Internet.
Iar in ceea ce priveste Cosmote, analistii contactati de ZF vad obtinerea licentei 3G ca un pas firesc de dezvoltare, care va putea obtine usor atat finantare cat si expertiza pentru 3G din cadrul grupului OTE. "Din aceste motive, Cosmote are cele mai mari sanse de a castiga o licenta", afirma Nicolae Oaca.
Atat el cat si Ilan Schory, Senior Partner la compania de consultanta TASC Strategic Consulting, sunt de parere ca obtinerea unei licente 3G de catre RCS&RDS ar putea grabi, pe viitor, integrarea serviciilor Romtelecom si Cosmote.
Castigatorii celor doua licente va trebui sa achite esalonat o taxa de 35 mil. $, pe langa care vor trebui sa investeasca si in dezvoltarea retelei 3G. Oaca afirma ca pentru Cosmote si Zapp investitia s-ar ridica la aproximativ 200 mil. euro, in timp ce pentru ceilalti doi concurenti, care nu au o retea de telefonie mobila, investitiile ar trebui sa urce pe termen mediu pana la 500 mil. euro, pentru a putea tine pasul cu Orange si Vodafone.
Ilan Schory considera insa ca si in cazul RCS&RDS investitia in infastructura ar fi mai mica, de circa 150-200 mil. euro.
IGCTI a anuntat ca in evaluarea ofertelor celor patru companii va puncta cel mai bine un grad de acoperire cat mai ridicat si capacitatea tehnica si financiara de a realiza acest lucru. Majoritatea opiniilor exprimate de analisti si oameni din industria telecom converg catre ideea ca o licenta va fi castigata de catre Cosmote, batalia ducandu-se practic de catre ceilalti trei competitori pentru cea de-a doua licenta.

In primul rand acoperirea
Pe ce criterii va departaja IGCTI ofertele depuse de operatori
acoperirea geografica si a populatiei de catre reteaua 3G, respectiv fezabilitatea tehnica a ofertei sunt punctate cel mai bine, cu 55 de puncte, respectiv 25 de puncte
capacitatea financiara e recompensata cu 10 puncte, in timp ce fezabilitatea comerciala si specializarea si experienta cu cate 5 puncte

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO