Business Hi-Tech

Moldova: noul guvern pro-rus vrea să taxeze Netflix, Facebook şi Google pentru a acoperi deficitul bugetar

Moldova: noul guvern pro-rus vrea să taxeze Netflix,...

Autor: Catalina Apostoiu

02.12.2019, 00:05 667

Bugetul pe 2020 este bazat pe împrumuturi publice masive.

Noul guvern al Moldovei a aprobat proiectul de lege privitor la bugetul de stat pe anul viitor, ce include un deficit de 3,3% din PIB, cu o treime peste cel din 2019. Finanţarea rămâne neclară, scrie Intellinews.

Potrivit Balkan Insight, guvernul condus de Ion Chicu intenţionează să acopere deficitul de peste 370 milioane de euro prin taxarea companiilor IT, inclusiv Facebook, Google şi Netflix. Taxa ar urma să aducă venituri de cel puţin 5 milioane de euro anul viitor, susţin oficialii.

Pentru 2020 sunt estimate cheltuieli de 51,5 miliarde de lei (aproximativ 2,2 miliarde de euro) şi venituri de 44,1 mi­liarde de lei (1,85 miliarde de euro), ceea ce ar genera un deficit de 7,4 miliarde de lei (370 milioane de euro).

Amendamentele prezentate de secretarul ministerului de finanţe Dorel Noroc ar urma să impună o taxă de 20% pe profiturile generate de companiile IT din serviciile furnizate cetăţenilor moldoveni. Giganţi ca Facebook şi Google vor fi obligaţi să se înregistreze în Moldova şi să plătească o taxă pe profit de 20%. Fostul premier  Maia Sandu, al cărei guvern a fost demis de partidul socialist pro-rus pe 13 noiembrie, a declarat că actualul deficit „ar putea duce la prăbuşirea economiei“. Însă deputaţii din opoziţie argumentează că taxa pe profit este o decizie greşită şi că cei care vor avea de suferit vor fi în principal micii antreprenori din IT.

Expertul economic Sergiu Gaibu a avertizat pe Facebook că unele mari companii internaţionale ca Amazon ar putea decide să nu mai furnizeze servicii în Moldova.

Datoria publică a ţării este aşteptată să crească de la 28,1% din PIB la sfârşitul acestui an la 29,6% din PIB la sfârşitul anului viitor, scrie Intellinews. Moldova are în plan împrumuturi publice de peste 500 milioane de dolari, pentru un an în care trebuie să ramburseze 160 milioane de dolari. În următorii trei ani, datoria este aşteptată să urce cu aproximativ 1 mld $, comparativ cu un avans mai moderat de 0,5 mld dolari în ultimul deceniu.

Din împrumuturi, Moldova se aşteaptă să primească 160 milioane de dolari de la World Bank Group şi 100 mln $ de la BERD. Rusia este aşteptată să-i împrumute Moldovei alte 70 milioane de dolari pentru lucrări de infrastructură.

Preşedintele Igor Dodon a vorbit recent de obţinerea unui împrumut de 500 mln de dolari din partea Rusiei pentru finanţarea de proiecte de infrastructură. La scurt timp după aceea, premierul Ion Chicu a anunţat că Moldova ar putea „lua o pauză“ în colaborarea cu FMI dacă fondul nu va da dovadă de flexibilitate în discutarea unui nou program pentru ţara sa.

La o săptămână după câştigarea puterii în Moldova de către guvernul pro-rus, Rusia a anunţat că va reduce de anul viitor tarifele gazelor pe care le vinde Moldovei. Moldova se apropie de încheierea unui acord cu Rusia în acest sens.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO