Business Hi-Tech

Moment istoric: o foarte veche promisiune a politicienilor privind digitalizarea interacţiunii cu statul devine realitate - certificatul de cazier judiciar poate fi obţinut online începând de astăzi, deocamdată de cei care au cazierul curat

Autor: Adrian Seceleanu

01.02.2023, 12:36 243

Cazierul judiciar, documentul cel mai solicitat de cetăţeni de la administraţie, care este necesar pentru dosarul de angajare sau de obţinere a permisului de conducere, poate fi obţinut, în premieră şi online, începând de astăzi, după ce politicienii de la vârful ministerelor digitalizării şi internelor au reuşit să se pună de acord şi să transpună în realitate o foarte veche promisiune a statului de a reduce birocraţia şi de a se folosi de tehnologie pentru a simplifica interacţiunea cu cetăţenii. Mutarea în online a acestui proces de obţinere a cazierului este una semnificativă în contextul în care anual secţiile de poliţie eliberează între 1,5 şi 2 milioane de astfel de certificate, acesta fiind astfel practic cel mai cerut act de către cetăţeni de la stat, conform datelor citate de Ministerul Digitalizării.

“Începând de astăzi, 1 februarie, versiunea pilot a aplicaţiei permite eliberarea certificatelor de cazier judiciar pentru persoanele fizice, de cetăţenie română, care nu sunt înscrise în evidenţele Sistemului Naţional de Evidenţă a Cazierului Judiciar Român - ROCRIS.

Cetăţenii au la dispoziţie două mecanisme de acces pentru obţinerea certificatului de cazier: direct prin autentificarea în portalul hub.mai.gov.ro sau prin accesarea GHISEUL.ro, cele două platforme fiind interconectate”, au anunţat Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi Ministerul Afacerilor Interne.

„Continuăm procesul de digitalizare a serviciilor publice şi lansăm, împreună cu Autoritatea pentru Digitalizarea României şi MAI, cazierul judiciar online, aşa cum am promis public anterior. Practic, oferim celor aproape 2 milioane de români care merg anual la secţia de poliţie pentru a obţine acest document posibilitatea de îl accesa la câteva click-uri distanţă. Serviciul devine disponibil 24/24, 7 zile din 7, fără a mai fi condiţionat de programul de lucru cu publicul, facilitând interconectarea serviciilor instituţiilor publice. Le mulţumesc echipelor tehnice din MCID, ADR şi MAI care au lucrat intens la operaţionalizarea acestui serviciu, în ultimele luni, şi au realizat interconectarea ghişeul.ro cu hub-ul de servicii al MAI. Le mulţumesc, de asemenea, colegilor parlamentari care au susţinut şi votat legea nr. 3/2023, în special deputatului George Tuţă, alături de care am iniţiat acest proiect legislativ adoptat şi promulgat recent”, a declarat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja.

“Digitalizarea fluxului de eliberare a certificatului de cazier judiciar permite cetăţenilor obţinerea documentului pe loc, indiferent de locaţia din care solicită eliberarea. Acest proiect reprezintă un pas important pentru simplificarea relaţiei dintre Ministerul Afacerilor Interne şi cetăţeni, în beneficiul cetăţenilor. Prin implementarea serviciului public electronic de obţinere a  certificatului de cazier judiciar, Guvernul României pune nevoile reale ale cetăţenilor în centrul procesului de digitalizare”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode.

Proiectul pilot va fi extins, aplicaţia pentru eliberarea electronică a certificatului de cazier judiciar urmând a fi disponibilă atât pentru persoanele fizice care au înscrise menţiuni în cazier, cât şi pentru persoanele juridice din România, până la finalul lunii iulie 2023.

Potrivit  Legii nr. 3/ 03.01.2023, pentru completarea art. 28 din Legea nr. 290/2004,  privind cazierul judiciar, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice.

 

Mecanismele de obţinere a certificatului de cazier judiciar electronic:

-           prin intermediul platformei www.ghiseul.ro, pentru utilizatorii care sunt înregistraţi sau doresc să se înregistreze în platformă. Solicitarea cazierului se face urmând procedura de validare a identităţii electronice folosind un card bancar înrolat 3D Secure, emis de o instituţie bancară din România. În urma validării, aceştia vor fi redirecţionaţi către platforma HUB.MAI.GOV.RO, pentru completarea online a cererii tip.

-           prin platforma  HUB.MAI.GOV.RO, pentru utilizatorii care nu sunt înregistraţi în GHISEUL.RO sau nu deţin un card bancar emis de o instituţie bancară din Romania. Solicitanţii vor completa un formular disponibil în platformă, iar pentru a li se stabili cu certitudine identitatea, se vor prezenta fizic, o singură dată, la un ghişeu al MAI care oferă servicii publice.

În prima fază, certificarea identităţii va fi realizată prin prezentarea la unităţile de poliţie care eliberează certificate de cazier, urmând ca în cursul acestui an certificarea identităţii să poată fi făcută la toate instituţiile MAI care oferă servicii publice (e.g.: Serviciile publice comunitare pentru eliberarea permiselor de conducere, paşapoartelor, cărţilor de identitate).

După validarea contului, pentru eliberarea certificatului de cazier, cetăţenii vor accesa secţiunea „servicii”, vor selecta motivul solicitării dintr-o listă disponibilă, vor trimite cererea precompletată deja cu datele de stare civilă, iar sistemul va genera automat certificatul de cazier judiciar, semnat electronic. Valabilitatea certificatului emis este de 6 luni de la data eliberării.

Sistemul oferă posibilitatea de a verifica autenticitatea documentului, pe baza numărului de înregistrare a certificatului de cazier şi a CNP-ului persoanei.

Prin implementarea etapizată a acestui proiect se asigură timpul necesar optimizării tehnice şi funcţionale ale serviciului, dar şi adoptarea măsurilor administrative în vederea asigurării disponibilităţii şi suportului necesar oricăror servicii publice electronice.

Astfel, asigurarea suportului vizează, pe de o parte, componenta tehnică (echipamente, soluţii tehnice) şi resurse umane specializate (personal tehnic), şi, pe de altă parte, asistenţă acordată utilizatorilor prin asigurarea de personal pentru suport permanent ce va fi disponibil telefonic, prin web, sau e-mail.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO