Business Hi-Tech

​Monica Iancu, Partner, Bondoc & Asociaţii: Legislaţia din domeniul digital ar trebui să fie actualizată constant, pentru a ţine pas cu ritmul de dezvoltare al industriei, care are avansuri tehnologice substanţiale

Conferinţa ZF Digital '24

​Monica Iancu, Partner, Bondoc & Asociaţii:...
05.11.2024, 14:31 88

Legislaţia din domeniul digital ar trebui să fie actualizată constant, pentru a ţine pas cu ritmul de dezvoltare al industriei, care are avansuri tehnologice substanţiale, a fost una dintre concluziile Monicăi Iancu, Partner, Bondoc & Asociaţii, prezentă la conferinţa ZF Digital 2024.

„Sunt regulamente europene care acopera zonă de conformare în domeniul digital; datorită complexităţii, momentul aplicării efective este amânat faţă de momentul intrării în vigoare prin publicarea în Jurnalul Oficial; chiar şi ulterior aplicării, pot exista diferite etape de implementare graduală. Ca regulă, legislaţia în domeniul digital încearcă să prindă din urmă industria care are avansuri tehnologice substanţiale”, a spus ea.

Ce a mai declarat Monica Iancu: 

·       De folos, din ce am observat, în sfera legislaţiei din domeniul digital şi a datelor personale este valoarea de recomandare din partea unor autorităţi cu competenţa să ghideze piaţa, să comunice cu piaţa prin care să-i ajute pe cei din industrie să-şi implementeze obligaţiile şi să răspundă la cerinţe în mod constructiv.

·       Vorbim despre două generaţii de legislaţie în acest domeniu. Legislaţia care se grefează pe Codul Civil şi care te poate proteja / reglementa până într-un anumit punct, dar şi legislaţia de nouă generaţie care adaugă un strat nou de obligaţii şi cerinţe pe care trebuie să le îndeplinească fiecare actor din lanţul de producţie al unui soft, de exemplu.

·       Această legislaţie de nouă generaţie are întotdeauna o inerţie. Nu te poţi adapta într-un termen foarte scurt acestor cerinţe tehnice, organizatorice. Trebuie să identifici problemele şi apoi sa treci la implementare.

·       Noua directivă privind securitatea cibernetică trebuia implementată până la data de 17 octombrie. Ea este încă în stadiu de legiferare. Avem un draft de ordonanţă de urgenţă care va pune în aplicare directiva, întrucât aceasta nu are efect direct şi prin urmare trebuie să avem un act local de implementare.

·       Ar trebui să existe legislaţie secundară care să particularizeze, să ghideze aplicarea efectivă a actului normativ. Pe zona de inteligenţă artificială avem un regulament care de la 1 februarie 2025 va intra în vigoare parţial pentru anumiţi actori / anumite procese.

·       Regulamentul privind inteligenţa artificială forţează părţile unui contract să încadreeze contractual produsul software care face obiectul contractului lor. Asta presupune colaborarea dintre un avocat şi un specialist IT. Este un element important, pe care de acum îl vedem prezent în orice contract pentru că expune părţile la un nivel de răspundere foarte mare. Regulamentul prevede sancţiunile sunt mari care pot ajunge la 35 mil. euro sau 7% din cifra de afaceri. Fiecare jucător din lanţul acesta, care începe de la crearea unui produs software, şi se încheie cu utilizarea lui, are o răspundere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels