Business Hi-Tech

Murielle Lorilloux îşi începe mandatul de CEO al Vodafone România. Cine este noul manager al gigantului telecom din România?

Murielle Lorilloux îşi începe mandatul de CEO al...
03.09.2017, 00:03 3538

Murielle Lorilloux, un manager de naţionalitate franceză cu o carieră de aproape 20 de ani în roluri de conducere în cadrul unor companii de IT şi telecom, preia astăzi oficial mandatul de CEO al Vodafone România, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă şi una dintre cele mai mari companii din economie, care are aproape 10 milioane de clienţi şi afaceri anuale de 3,5 mld. lei (aproape 800 mil. euro).

Ea îl înlocuieşte pe Ravinder Takkar, care a fost promovat într-un rol complex în India şi regiunea Africa, Orientul Mijlociu şi Asia-Pacific în cadrul Vodafone. Lorilloux, care a venit la Bucureşti în cursul acestei săptămâni, şi-a început cariera în 1998 la gigantul francez de consultanţă în IT Capgemini, iar din 2007 până în prezent a ocupat poziţii de top management în industria de telecom în cadrul mai multor operatori de comunicaţii, poziţia ocupată anterior fiind de CEO al Vodacom RDC, al cărui acţionar majoritar este grupul britanic Vodafone.

Vodacom avea peste 10 milioane de clienţi şi venituri de 400 mil. dolari pe an. Subsidiara locală a Vodafone, care a rămas în creştere din punctul de vedere al veniturilor şi al numărului de clienţi în ultimii ani în ciuda acutizării competiţiei de pe piaţă, ar putea face în mandatul noului CEO o mutare şi în segmentul pachetelor convergente fix-mobil, pentru a răspunde ofertelor lansate de principalii săi rivali. 

Noul şef al operaţiunilor Vodafone de la Bucureşti vine de la conducerea unei subsidiare cu peste 10 milioane de clienţi şi venituri de 400 mil. dolari pe an, care tocmai a trecut prin şocul unei legi care prevede obligativitatea înregistrării datelor pentru utilizatorii de servicii de telefonie mobilă.

Murielle Lorilloux, de naţio­nalitate franceză, care îl va înlocui de la 1 septembrie 2017 pe Ravinder Takkar în poziţia de CEO al Vodafone România, şi-a început cariera în 1998 la gigantul francez de consultanţă în IT Capgemini, iar din 2007 până în prezent a ocupat poziţii de top management în industria de telecom în cadrul mai multor operatori de comunicaţii din Africa - în prezent fiind director general al celui mai mare jucător de pe piaţa de telefonie mobilă din Republica Democratică Congo - Vodacom RDC, al cărui acţionar majoritar este grupul britanic Vodafone.

Ea a absolvit Ecole Supérieure de Commerce din Paris, a urmat un MBA la University of Texas din Austin şi are o diplomă de master în economie obţinută la Universitatea Paris Nanterre.

Lorilloux este a doua femeie care va prelua funcţia de CEO din istoria de 20 de ani a Vodafone (Connex) pe piaţa locală, după Liliana Solomon, care a condus compania locală de telefonie mobilă în perioada 2005-2010.

Murielle Lorilloux a început să lucreze pentru Vodacom RDC în august 2013 din poziţia de director comercial, iar după un an de zile a fost promovată în poziţia de CEO. În mandatul său de CEO Vodacom RDC a trecut prin şocul provocat pe piaţă de intrarea în vigoare a unei legi care prevde că toţi operatorii de telefonie mobilă trebuie să înregistreze datele de identificare ale utilizatorilor, şi care a forţat operatorul să deconecteze cartelele pentru care nu existau aceste date - peste 3 milioane într-un singur trimestru din anul precedent. Compania a depăşit acest moment, baza de clienţi revenind pe creştere şi depăşind din nou pragul de 10 milioane, conform datelor financiare ale Vodacom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO