Business Hi-Tech

Necesarul de investiţii pentru tehnologia 5G este de 56-58 miliarde euro, în Uniunea Europeană. România are nevoie de peste 2 miliarde de euro

Necesarul de investiţii pentru tehnologia 5G este de...

Autor: Departamentul Economic

25.11.2018, 14:58 414

Necesarul de investiţii la nivelul Uniunii Europene pentru tehnologia 5G este de 56-58 miliarde euro la nivelul anului 2025, ceea ce înseamnă o investiţie medie de 145 euro pentru un utilizator european, cu 7% mai mult decât în cazul 4G şi cu 20% mai mult decât 3G, arată strategia 5G pentru România.

Pentru România, necesar de investiţii în 5G este prognozat la 2,3 miliarde de euro.

Studiul notează că alte estimări produc rezultate sensibil diferite, inclusiv în virtutea metodologiei sau scopurilor diferite pentru care au fost realizate. Exemple în acest sens sunt estimările privind costurile dezvoltării 5G în combinaţie cu efectele altor politici publice, precum atingerea unor ţinte stricte de acoperire universală sau simularea circumstanţelor intrării pe piaţă (investiţie greenfield). Experienţa cu generaţiile tehnologice precedente arată că reţelele mobile nu se construiesc peste noapte: există perioade caracterizate de dezvoltare rapidă, în special în locurile unde costurile sunt cele mai mici iar beneficiile comerciale aşteptate sunt cele mai mari, dar se poate constata şi decalaj de dezvoltare sau chiar absenţă a reţelelor, în alte zone geografice mai puţin atractive comercial.

Prognozele unor actori globali din domeniu arată că numărul de utilizatori 5G va ajunge la 1 miliard în 2023, beneficiile estimate din 5G sunt pe măsură, fiind aşteptate să se manifeste pe multiple planuri, atât pentru consumatori, cât şi pentru producătorii de bunuri şi servicii, publice sau private. Efectele de multiplicare în ansamblul Uniunii sunt estimate la 142 miliarde euro şi 2,4 milioane locuri de muncă; doar pentru România, efectele de multiplicare sunt estimate la 4,7 miliarde euro şi respectiv crearea a peste 252.000 locuri de muncă. Efectele noii tehnologii estimate pentru patru sectoare (autovehicule, transporturi, utilităţi şi sănătate) arată beneficii de 62,5 miliarde euro/anual, la nivelul UE.

Într-o altă abordare de analiză prospectivă, transformarea mijlocită de investiţiile în IoT şi digitalizarea industrială în România vor aduce creşteri semnificative ale cifrei de afaceri din industrii inteligente, de la 3,7 miliarde dolari în 2020 la 9 miliarde dolari în 2026. Aportul 5G la realizarea acestor valori este estimat să ajungă la 40% în perspectiva anului 2026.

În studiul de impact privind implementarea 5G în Europa, mediul de afaceri este aşteptat să obţină 55% din beneficiile 5G la nivelul anului 2025.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO