Business Hi-Tech

Negocieri dificile: Grecia vrea mai multi bani de la Deutsche Telekom

05.05.2008, 18:10 10

Statul grec va fi de acord sa vanda sapta-mana aceasta o parte din actiunile pe care le detine la grupul de telecomunicatii OTE catre compania Deutsche Telekom daca cele doua parti se vor intelege asupra a doua ultime subiecte: pretul si numirea directorului executiv, a declarat George Alogoskoufis, ministrul de finante din guvernul elen.
Grecia si Deutsche Telekom, cel mai mare operator telecom din Europa, au desfasurat negocieri intense in ultima perioada incercand sa ajunga la o intelegere in ceea ce priveste termenii acordului, care va crea o entitate ce va acoperi intreg sud-estul Europei cu servicii de telefonie fixa si mobila.
"Nu ne-am inteles deocamdata asupra tuturor subiectelor in discutie. Mai avem cateva obstacole de depasit in aceasta saptamana, printre care pretul si dreptul de veto", a declarat George Alogoskoufis intr-un interviu pentru postul de televiziune public elen NET TV.
Luna trecuta Deutsche Telekom a fost de acord sa achizitioneze un procent de 20% din grupul OTE de la fondul de investitii MIG, pentru suma de 2,5 mld. euro. Pentru a-si majora procentul de actiuni detinut la OTE peste cota de 20%, grupul german are nevoie de acordul guvernului de la Atena.
Alogoskoufis a confirmat ieri ca Deutsche Telekom intentioneaza sa cumpere de la statul grec un pachet reprezentand 3% din actiunile OTE. Statul grec detine in prezent 28% din OTE. "Grecia va avea beneficii din vanzarea unui procent de 3% din actiuni catre Deutsche Telekom, si va avea optiunea de a vinde in viitor mai multe actiuni, la un pret mai bun", a adaugat Alogoskoufis.
Grecia urmareste sa incheie un acord in termeni mai buni decat cei obtinuti de fondul de investitii MIG, care a vandut catre Deutsche Telekom la un pret de 26 de euro pentru o actiune OTE. "Facem un efort pentru a vinde actiunile la un pret mai ridicat decat cel obtinut de MIG (...) dar negocierile nu sunt usoare intrucat in prezent pretul actiunilor OTE la bursa este de 19 euro", a adaugat oficialul grec.
Alogoskoufis a mentionat ca statul grec va propune presedintele OTE iar Deutsche Telekom va numi directorul executiv al companiei. Grecia vrea sa obtina dreptul de a se respinge de pana la trei ori directorul executiv propus de Deutsche Telekom.
"Este un detaliu important (...) desi sunt sigur ca nu vom ajunge niciodata in situatia de a respinge nominalizarea facuta de Deutsche Telekom pentru pozitia de director executiv al OTE", a declarat George Alogoskoufis.
Lupta pentru controlul managementului este una extrem de importanta intrucat de la acest nivel sunt stabilite, spre exemplu, politicile si strategiile de achizitii ale grupului. In mod evident, Deutsche Telekom se asteapta ca dupa achizitie sa poata decide de unde se vor face cel putin o parte din achizitiile noului grup - spre exemplu in ceea ce priveste echipamentele telecom.
In randul companiilor care lucreaza deja cu Deutsche Telekom exista de altfel aceasta asteptare, de a incepe sa faca afaceri pe noi piete si cu noi companii, acolo unde grupul german va intra prin preluarea OTE.
Un exemplu este compania israeliana ECI Telecom, ai carui oficiali declarau anterior pentru ZF ca asteapta intrarea Romtelecom si Cosmote sub controlul Deutsche Telekom pentru a incepe sa vanda produsele si serviciile din portofoliu catre cele doua companii.
OTE controleaza in Romania companiile Romtelecom, Cosmote si Germanos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO