Business Hi-Tech

Nemţii de la Mewa, un producător de textile, au cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al start-up-ului local Esenca, care a creat un soft cu AI care revoluţionează lumea croitoriei

Nemţii de la Mewa, un producător de textile, au...

Autor: Alexandra Cepăreanu

13.06.2024, 00:03 220

Mewa, principalul furnizor german de servicii textile din Europa, a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni al start-up-ului românesc Esenca - care dezvoltă soluţii bazate pe tehnologia de inteligenţă artificială (AI) ce permit măsurarea precisă a corpului clienţilor în vederea recomandării măsurii optime la îmbrăcăminte în mediul online, au transmis reprezentanţii companiei germane printr-un comunicat.

Tranzacţia a avut loc în primăvara acestui an, însă Mewa a anunţat-o oficial luna aceasta. În urma tranzacţiei, Mewa îşi va extinde portofoliul de servicii, iar tehnologia bazată pe inteligenţă artificială le va permite atât furnizorului de servicii textile, cât şi clienţilor şi partenerilor săi să utilizeze o aplicaţie accesibilă atunci când selectează articolele de îmbrăcăminte de lucru şi de protecţie, precum şi echipamentele de siguranţă şi sănătate.

În Europa, peste 1,1 milioane de angajaţi poartă îmbrăcăminte de lucru Mewa, iar aproximativ trei milioane folosesc lavetele reutilizabile Mewa pentru a-şi curăţa instalaţiile şi utilajele. „Scopul nostru este de a adapta procesele şi procedurile serviciilor la nevoile clienţilor şi de a le face mai simple şi mai uşor de utilizat cu ajutorul inteligenţei artificiale. În Esenca am găsit un partener din România cu o expertiză remarcabilă atât în domeniul inteligenţei artificiale, cât şi în cel al industriei textile. Acesta este motivul care ne-a determinat să ne implicăm în această investiţie“, a spus Bernhard Niklewitz, CEO la Mewa.

Potrivit reprezentanţilor celor două companii, procedura digitală poate fi efectuată cu ajutorul unui smartphone sau al unui dispozitiv offline, fiind necesare informaţii privind înălţimea şi sexul, precum şi două fotografii ale întregului corp realizate cu camera telefonului mobil - una din faţă şi una din lateral. Cu ajutorul inteligenţei artificiale, măsurătorile exacte ale corpului sunt calculate din imagini şi transferate în grilele de mărimi din colecţiile Mewa.

„Fotografiile nu trebuie salvate, pentru că sunt folosite doar pentru a identifica punctele de măsurare. Măsurătorile standardizate cu peste 100 de puncte de măsurare au o precizie de 0,5 centimetri. În 30 de secunde, utilizatorii primesc o recomandare de mărime potrivită pentru colecţia respectivă. Tehnologia de scanare Esenca urmează să fie integrată succesiv în sistemele digitale oferite clienţilor începând cu anul 2024.“