Business Hi-Tech

NetRom, Craiova: Dam pana la 4.000 de euro programatorilor

NetRom, Craiova: Dam pana la 4.000 de euro programatorilor
17.04.2009, 00:00 6825

"Salariul unui proaspat absolvent de facultate cu specializare in IT porneste de la 550-600 de euro pe luna, in timp ce un operational manager poate castiga pana la 3.000 - 4.000 de euro pe luna", spune Mircea Negrila, director tehnic al NetRom, companie cu afaceri de 2,5 mil. euro anul trecut si pentru care lucreaza 92 de angajati la Craiova.

Un operational manager are background tehnic, coordoneaza mai multe proiecte si echipe de 15 - 25 de oameni si gestioneaza relatia cu clientii. Procesele de Business Process Outsourcing (BPO) se refera la externalizarea acelor procese care nu au functie de baza in companii. Procesele de ITO (Information Technology Outsourcing) se refera la activitati de suport IT. Salariul mediu va ajunge la 367 de euro la nivelul acestui an in judetul Dolj, potrivit unor estimari facute anul trecut de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).
Salariul mediu net lunar al unui software senior developer cu trei ani de experienta care lucreaza in cadrul companiei este de 900 - 1.100 de euro, la care se adauga bonusurile. "Suntem cu aproximativ 15% peste piata din Craiova in ceea ce priveste salariile." Salariul unui software senior developer din Bucuresti ajunge la 2.000 - 2.500 de euro.
Costurile unei companii de outsourcing care isi desfasoara activitatea pe piata locala sunt mai reduse decat pe piata olandeza. "In Romania, costurile sunt cu 40% mai scazute fata de Olanda. La acest avantaj se adauga calitatea oamenilor, abilitatile lingvistice si raportul dintre cost si productivitate, mai ridicat la nivel local", explica Negrila.
Avantajul angajatilor romani din IT&C este ca stapanesc mai bine cunostintele de baza, in schimb cand vine vorba de chestiuni de finete, de nise de specializare, raportul se inverseaza in favoarea angajatilor olandezi.
 
Absolventii, incapabili sa lucreze din prima zi
Facultatea de matematica si informatica si cea de automatica si calculatoare din Craiova livreaza anual aproximativ 130 de absolventi. "Din acestia, maximum 10 pot fi integrati in companii si niciunul nu este capabil sa lucreze intr-o firma de IT din prima zi. Noi selectam cei mai buni absolventi, iar procesul de integrare al acestora, pana cand pot lucra efectiv 'on the job' dureaza aproximativ trei luni."
NetRom ar urma sa ajunga la aproximativ 150 de angajati la orizontul lui 2012, fata de 92 cati are in prezent, intr-un ritm de 15 angajari anual. "Urmarim o crestere controlata. Angajam maximum doi oameni lunar pentru ca avem un proces complex de integrare."
Compania, cu actionariat integral olandez si afaceri de 2,5 mil. euro in 2008, estimeaza o crestere de 15-20% in acest an, contrar tendintei de scadere din alte businessuri. "Daca in primavara anului trecut, in conditii normale de piata, dupa 45 de intalniri de business, se concretizau 8 contracte, in ultimele luni numarul acestora a ajuns la 18-19. Businessul ne-a crescut cu 40% in toamna anului trecut comparativ cu primavara lui 2008."
Aproximativ 90% din clientii NetRom sunt companii olandeze, din toate domeniile de actvitate. Firma are in prezent 50 de clienti cu colaborari punctuale si 28 de clienti activi si un singur punct de lucru, la Craiova.
"Avantajul nostru este ca inregistram o fluctuatie redusa de personal, de maximum doi oameni anual. Diferenta fata de Bucuresti este ca oamenii sunt mai fideli jobului."
Cea mai mare concentrare de companii de BPO este in Capitala. Doar indienii de la Genpact au deschis birouri la Cluj, iar americanii de la TechTeam au mers la Sibiu si Galati.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO