Business Hi-Tech

Netul mobil redistribuie cartile in telecomunicatii

16.10.2000, 00:00 16



In urmatorii cinci ani, companiile de telecomunicatii vor cheltui impreuna aproximativ 200 de miliarde de dolari pentru a construi noua generatie de telefonie mobila in Europa, jumatate din aceasta suma fiind destinata realizarii infrastructurii UMTS (Universal Mobile Telecommunications System).

Operatorii de telefonie mobila care mai au inca de achitat o parte din uriasele sume cu care au achizitionat drepturile de exploatare a noilor retele, sunt presati de necesitatea construirii rapide a acestora, si de incasarea unor venituri suficient de mari care sa le amortizeze cheltuielile si sa le permita sa-si ramburseze datoriile.

Niciodata in istoria economiei mondiale nu a fost cheltuit un volum similar de bani intr-un interval de timp atat de scurt. In plus, daca pentru dezvoltarea retelelor GSM au fost necesari aproape zece ani, sistemul UMTS trebuie construit in trei ani. Totul va avea o viteza de desfasurare extrem de mare.

Primul congres mondial dedicat celei de-a treia generatii de telefonie mobila, care a avut loc la Barcelona intre 11 si 13 octombrie, a fost teatrul unei curse de viteza intre companiile din acest sector, fiecare doritoare de a lua partea cea mai buna a intregii afaceri.

Spania conduce in topul celor care intentioneaza sa debuteze in noua generatie, anuntand ca data de punere in functiune a primei retele UMTS luna august a anului 2001.

Acest salt tehnologic repune in cauza pozitiile comerciale ale celor mai importanti participanti din sector. Daca Nokia, Ericsson si Motorola au disputat toate bataliile din domeniul telefoniei GSM, constructorii traditionali, precum Nortel, Alcatel sau Siemens vor sa-si ia acum revansa.

Intrarea puternica a companiei Nortel in acest sector ilustreaza perfect redistribuirea rolurilor intre actorii de pe piata.

Participant secundar la precedenta generatie de telefonie, grupul canadian a obtinut doua din primele contracte UMTS vandute in Europa, alaturi de operatorii britanici Cellnet si British Telecom si spaniolii de la Airtel. Dupa cum se intrevede viitorul, Nortel si-ar putea gasi un alt aliat iberic, Xfera.

"Aici nu ar fi vorba de transmisii de voce, ci de a oferi operatorilor de telecomunicatii un ansamblu de servicii cheie care sa le permita majorarea veniturilor per abonat", explica Peter McKinnon, vicepresedinte si responsabil cu sectorul Internetului mobil in cadrul Nortel, companie care vizeaza o cota de piata de 25% din piata UMTS.

In cursul ultimilor ani, Nortel a cheltuit 27 miliarde de dolari pentru a cumpara societati din sectorul tehnologic, strategie care ii permite astazi sa vina pe piata cu solutii complete pentru operatori.

Contrar concurentilor sai, Nortel nu construieste terminale. "Consideram ca telefoanele celulare nu vor fi decat o parte din dispozitivele utilizate in noua generatie de telefonie mobila.

Cum noi nu le fabricam este mult mai usor sa colaboram cu companii precum Sony, Palm, Visor, Samsung, Philips sau Research in Motion care vor inventa terminalele viitorului", afirma Kinnon.

Francezii de la Alcatel spera si ei sa profite de schimbarile care au loc in telefonia mobila pentru a reveni in avanscena. Chiar daca a reusit sa castige, cu generatia GSM, apoape 10% din piata europeana, Alcatel a ratat intr-o anumita masura virajul catre telefonia mobila.

"De data aceasta vom avea o prezenta puternica in sector inca de la inceput si credem ca vom atrage o cota de piata de aproximativ 15%", asigura Michel Rahier, presedintele diviziei mobile a Alcatel.

Grupul francez a achizitionat deja societati americane precum Newbridge sau Assured Access, specializate in administrarea transmisiilor de date prin protocol Internet.

Datorita aliantei pe care a incheiat-o cu firma Fujitsu, Alcatel si-a asigurat participarea la construirea retelei UMTS a operatorului japonez NTT DoCoMo. Gratie aceluiasi contract, Alcatel va fabrica primele terminale UMTS pentru Europa care vor fi gata pe la sfarsitul anului 2002.

Actualii lideri ai pietei telefoniei mobile, Ericsson si Nokia, nu se lasa nici ei mai prejos. Cu o cota de piata de 35% in infrastructura GSM, Ericsson a obtinut deja un contract UMTS alaturi de compania britanica Vodafone.

Nokia, situata pe locul imediat urmator in generatia GSM (cu o cota de peste 30%), domina piata terminalelor si a incheiat pe 12 octombrie primul contract UMTS alaturi de operatorul italian Wind.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO