Business Hi-Tech

Newline Interactive, jucător global pe piaţa de display-uri interactive: România a fost piaţa cu cea mai rapidă creştere din regiune anul trecut; ţintim top 3 local

♦ Piotr Morko, senior marketing manager EMEA, Newline Interactive (stânga): Obiectivul nostru general, fie în România sau în altă regiune, este să avem încredere în distribuitor. Nu dorim parteneri de vânzări care doar mută cutii; oricine poate face asta.

♦ Michal Staroscik, country manager Poland and Eastern Europe, Newline Interactive: Suntem designeri, producători şi fabricanţi de display-uri interactive şi, recent, am introdus în ofertă şi display-uri de digital signage – display-uri comerciale de uz general, cum îmi place să le numesc – precum şi display-uri LED all-in-one Direct View, care sunt soluţii de format mare, preponderent pentru sectorul enterprise.

♦ Piotr Morko, senior marketing manager EMEA, Newline Interactive (stânga): Obiectivul nostru general, fie în România sau în altă regiune, este să avem încredere în distribuitor. Nu dorim parteneri de vânzări care doar mută cutii; oricine poate face asta. ♦ Michal Staroscik, country manager Poland and Eastern Europe, Newline Interactive: Suntem designeri, producători şi fabricanţi de display-uri interactive şi, recent, am introdus în ofertă şi display-uri de digital signage – display-uri comerciale de uz general, cum îmi place să le numesc – precum şi display-uri LED all-in-one Direct View, care sunt soluţii de format mare, preponderent pentru sectorul enterprise.

Autor: Adrian Seceleanu

20.05.2025, 12:00 58

 România a fost una dintre ţările cu cele mai bune performanţe şi cu cea mai rapidă creştere din Europa pentru Newline Interactive în 2024, pe fondul proiectelor ample de digitalizare din educaţie, declară oficialii companiei ♦ Compania a înregistrat o creştere „semnificativă“ a vânzărilor pe piaţa locală anul trecut şi a ajuns în top 5 jucători pe segmentul display-urilor interactive, apropiindu-se de top 3  Pe lângă consolidarea poziţiei pe piaţa de soluţii interactive pentru educaţie şi corporate, Newline mizează pe creşterea pieţei de digital signage, lansând noi game de display-uri comerciale non-touch.

România este piaţa care a înregistrat anul trecut cea mai rapidă creştere din Europa de Est pentru Newline Interactive, un brand american specializat în producţia de display-uri interactive şi soluţii de colaborare, pe fondul cererii susţinute din sectorul educaţional, alimentată de proiectele de digitalizare finanţate prin programe guvernamentale. Compania, care a intrat în top 5 jucători locali pe segmentul său principal de activitate, vizează o poziţie în top 3 şi îşi extinde portofoliul pentru a adresa şi segmentul în plină expansiune de ecrane pentru afişaj digital (digital signage) din retail dar şi din clădiri de birouri / companii.  

„România este, în mod cert, una dintre ţările cu cele mai bune performanţe din Europa de Est“, a declarat într-un interviu pentru ZF Michal Staroscik, country manager Poland and Eastern Europe în cadrul Newline Interactive. Piotr Morko, senior marketing manager EMEA, a adăugat că piaţa locală s-a remarcat şi la nivel european: „Şi, de asemenea, România este una dintre pieţele cu cea mai rapidă creştere din Europa, comparativ cu anul precedent“.  

Brandul Newline a fost fondat în Statele Unite dar compania face acum parte din grupul chinez Hitevision Co., un producător major de ecrane şi soluţii OEM, listat la bursă. Reprezentanţii Newline Interactive subliniază că apartenenţa la acest grup le oferă acces la resurse considerabile şi facilităţi multiple de producţie, asigurând un control mai bun asupra dezvoltării produselor. Nucleul ofertei Newline îl reprezintă display-urile interactive, însă compania şi-a diversificat recent portofoliul. „Suntem designeri, producători şi fabricanţi de display-uri interactive şi, recent, am introdus în ofertă şi display-uri de digital signage – display-uri comerciale de uz general, cum îmi place să le numesc – precum şi display-uri LED all-in-one Direct View, care sunt soluţii de format mare, preponderent pentru sectorul enterprise“, detaliază Michal Staroscik.  

Pe piaţa din România, Newline Interactive lucrează cu distribuitorul local MGT Educational, un parteneriat considerat esenţial pentru succesul înregistrat. Activ pe piaţă de peste 26 de ani, MGT Educational s-a specializat în furnizarea de soluţii complete pentru digitalizarea în zona educaţiei, având un portofoliu extins de branduri de tehnologie de renume internaţional. „Am avut un an fantastic anul trecut datorită ajutorului partenerului nostru, MGT. Brandul nostru a ajuns în multe şcoli; am echipat numeroase instituţii de învăţământ cu tehnologie Newline“, afirmă Staroscik. Importanţa unui partener local capabil este un element cheie al strategiei Newline. „Nu poţi pur şi simplu să intri pe piaţă cu un brand necunoscut, chiar şi cu bani guvernamentali, şi să te aştepţi să câştigi totul. Anii de cooperare, munca de la bază, construirea brandului şi recunoaşterea noastră ca lider global au contribuit la succesul nostru“, explică Piotr Morko.  

La nivel global şi european, Newline Interactive deţine o poziţie semnificativă pe piaţa display-urilor interactive. „Conform datelor din 2024, suntem numărul unu în SUA şi numărul trei în Europa la

display-uri interactive. Suntem aproape de branduri precum Samsung pe acest segment. Unu din patru display-uri interactive vândute global provine din fabricile noastre“, menţionează Piotr Morko. „Am fost prima companie care a introdus ecrane tactile bazate pe Android“, spune Michal Staroscik. Compania a fost, de asemenea, printre primele care au adoptat tehnologia Windows Ink pentru o experienţă de scriere naturală.

„Întotdeauna ne străduim să introducem noi tehnologii şi îmbunătăţiri, adesea deschizând calea pe care alţii o urmează“, adaugă el.  

Deşi piaţa globală de display-uri interactive este dominată de sectorul educaţional, reprezentanţii Newline văd oportunităţi importante şi în zona corporate. „Statisticile globale arată că aproximativ 80% dintre ecranele tactile ajung în mediul educaţional. Indiferent cât de mult ne luptăm sau dorim să dezvoltăm piaţa enterprise, aceasta este realitatea statistică globală“, afirmă Michal Staroscik.

Segmentul corporate reprezintă însă un segment important. „Tehnologia tactilă poate îmbunătăţi şedinţele în companii, sesiunile de brainstorming şi aşa mai departe“. Pentru a aborda mai bine nevoile clienţilor corporate, Newline a lansat recent şi gama de display-uri comerciale non-touch, seria STVĂ. „Acestea sunt excelente soluţii de digital signage, dar şi display-uri de uz general. Se potrivesc perfect în săli de conferinţă unde nu este neapărat nevoie de funcţionalitate tactilă, dar se doreşte un display de înaltă calitate care se integrează în ecosistemul Newline existent“, explică Staro?cik. Această abordare permite crearea unui ecosistem unificat în cadrul unei companii, unde utilizatorii pot interacţiona similar cu diferite tipuri de ecrane (interactive, non-touch, LED de mari dimensiuni) folosind aceleaşi instrumente software pentru management sau partajare de conţinut wireless. „Clienţii enterprise, în special, caută soluţii de la acelaşi brand. Ideea noastră este să oferim o soluţie complexă, nu doar display-uri interactive, ci şi software, accesorii şi display-uri non-touch pentru a acoperi diverse nevoi“, completează Piotr Morko.  

 

Strategia pentru România: focus pe parteneri şi soluţii complete

Succesul pe piaţa românească, în special în contextul proiectelor educaţionale ample, nu a fost doar rezultatul disponibilităţii fondurilor, insistă reprezentanţii companiei. „Trebuie să ai hardware-ul potrivit, partenerul potrivit şi canalul de distribuţie potrivit pentru a reuşi. Ar fi o abordare superficială să spunem că performanţa foarte bună s-a datorat doar finanţării“, argumentează Michal Staroscik. Rolul partenerilor precum MGT este extrem de important. „Obiectivul nostru general, fie în România sau în altă regiune, este să avem încredere în distribuitor. Nu dorim parteneri de vânzări care doar mută cutii; oricine poate face asta“, afirmă Piotr Morko. Compania pune accent pe transferul de cunoştinţe către parteneri şi pe promovarea produselor ca soluţii integrate. „Platforma de training, educaţia – acestea sunt elemente cheie pentru a ne asigura că partenerii urmează filozofia noastră de a vinde produse ca soluţii care fac viaţa oamenilor mai uşoară. Ar trebui să fie o situaţie de câştig multiplu: pentru partener, distribuitor, Newline şi, în final, pentru utilizatorul final“.  

Pentru anul în curs, pe lângă continuarea eforturilor pe segmentul educaţional şi participarea la licitaţii, Newline îşi propune să crească pe zona de vânzări curente, mai mici („daily business“) şi să valorifice noua gamă de display-uri non-touch pentru a accesa noi spaţii atât în şcoli (holuri, cantine), cât şi în mediul corporate. „Pe scurt: să facem o treabă excelentă în educaţie şi să ne extindem vizibilitatea pe piaţa enterprise“, rezumă Staro?cik.

Produsul vedetă pe piaţa locală rămâne modelul accesibil Lyra Pro, apreciat pentru echilibrul între funcţionalităţi, fiabilitate şi preţ. „Este un produs perfect capabil, nu cea mai ieftină soluţie de pe piaţă, dar complet echipat, fiabil, uşor de utilizat, la un preţ corect. De aceea am avut un succes uriaş cu el“, spune Staroscik. Compania promovează însă şi modele mai avansate, precum Elara Pro, mizând pe educarea pieţei privind beneficiile pe termen lung ale unor specificaţii superioare.  

Privind spre viitor, reprezentanţii Newline văd o continuare a procesului de digitalizare şi o expansiune masivă a pieţei de digital signage, considerată mult mai mare decât cea de display-uri interactive. „Tendinţa este deja aici. Intri într-un lift într-o clădire de birouri şi, în loc de un poster, vezi un mic display. Nu credem că această tendinţă se va inversa; nevoile de afişaj digital sunt din ce în ce mai mari“, consideră Michal Staroscik.

Această tranziţie este vizibilă şi în publicitate sau retail, unde materialele tipărite sunt înlocuite de conţinut video dinamic, mai atractiv şi adesea mai ieftin de gestionat. În acest context competitiv, calitatea produselor, suportul tehnic şi fiabilitatea pe termen lung devin factori decisivi. „Vedem un viitor strălucit, dar credem că doar jucătorii mari care livrează calitate, servicii adecvate şi suport corespunzător vor rămâne puternici pe piaţă“, anticipează Piotr Morko. „Nu vrem să oferim soluţii care trebuie înlocuite în doi-trei ani; nu are sens. Ne pasă de calitate, vrem să facem viaţa utilizatorilor mai uşoară şi, la final, dorim parteneri de încredere care ne urmează viziunea“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro