Business Hi-Tech

Nicio surpriza: Listarea Romtelecom este amanata din nou

13.08.2008, 19:11 13

Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa de pe piata locala, ar putea fi listat in primavara anului viitor, dupa ce Ministerul Comunicatiilor a abandonat planurile unei iesiri pe bursa in acest an, asa cum fusese prevazut initial, din cauza conditiilor de pe pietele financiare internationale.
"Vrem sa listam actiunile Romtelecom, unde statul detine 46%, in primavara 2009, la un pret bun", a afirmat Karoly Borbely, ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei.
Statul roman detine un pachet de 46% din Romtelecom si intentioneaza sa listeze un pachet de 10% din actiunile Romtelecom atat pe Bursa de Valori Bucuresti, cat si pe una dintre pietele internationale de capital. Operatiunea trebuie sa aiba si acordul grupului elen OTE, care detine pachetul majoritar la Romtelecom.
Planurile statului roman de a lista pe bursa Romtelecom dateaza de cativa ani si au suferit mai multe amanari, perioada in care concurenta dura de pe piata locala telecom a adus Romtelecom in situatia de a intra pe pierderi si de inregistra de la an la an venituri mai mici.
Astfel, cel mai mare jucator de pe piata de telefonie fixa era programat sa iasa pe bursa in toamna anului 2006. La inceputul lunii august 2006 Ministerul Comunicatiilor anunta insa ca este putin probabil ca programarea initiala sa poata fi respectata.
Nici planurile anuntate anul trecut de statul roman de a lista Romtelecom in 2008 nu au fost considerate fezabile in piata telecom, dupa ce Romtelecom a intrat pe pierderi in trimestrul trei al anului trecut.
Romtelecom, care desfasoara un plan amplu de restructurare si reasezare pe piata, si-a oprit pierderile de clienti pe telefonia fixa si a inceput sa creasca pe alte arii de business, dar a anuntat ca aceste obiective vor fi realizate cu pretul sacrificarii profitului in acest an.
In alta ordine de idei, Karoly Borbely a spus ca in termen de o luna si jumatate va fi semnat contractul cu consultantul la privatizarea Romtelecom. "Caietul de sarcini a fost finalizat de consultantul juridic, casa de avocatura Bostina si Asociatii, iar in perioada urmatoare vom semna un contract si cu consultantul de privatizare."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO