Business Hi-Tech

Nicolae Vîlceanu, Vodafone România: Companiile private, educaţia şi mediul academic joacă un rol important în inovare. Comunicaţiile sunt coloana vertebrală a societăţii digitale moderne

ZF High – Tech Innovation Summit

Nicolae Vîlceanu, Vodafone România: Companiile private,...

Autor: Ramona Cornea

29.09.2023, 12:24 160

Companiile private, educaţia şi mediul academic joacă un rol important în inovare, este de părere Nicolae Vîlceanu, network director în cadrul Vodafone România. În acest context, spune el, comunicaţiile sunt coloana vertebrală a societăţii digitale moderne şi companiile din acest sector pot adduce schimbarea în această societate digitală modernă.

„Companiile private sunt un factor important în inovare, educaţia este un factor important, mediul academic joacă un rol import şi am văzut asta de curând când ne-am alăturat Universităţii Politehnica într-un parteneriat. Comunicaţiile sunt coloana vertebrală a societăţii digitale moderne şi partenerii tradiţionali giganţi în industrie, cum este Microsoft, pot să aducă schimbarea. Colaborarea dintre toate aceste elemente poate schimba radical modul în care abordăm lucrurile. Punându-ne eforturile şi energia împreună, putem să atingem un nivel diferit în a crea un ecosistem favorabil inovaţiei”, a spus Nicolae Vîlceanu în cadrul evenimentului ZF High – Tech Innovation Summit.

Ce a mai declarat Nicolae Vîlceanu:

• Vodafone a construit reţele pentru oameni, iar de ceva timp am început să construim reţele pentru oameni, maşini şi dispozitive conectate la internet. Tehnologiile 2G, 3G, 4G au fost nişte tehnologii foarte bune şi încă sunt foarte bune pentru scopurile pentru care au fost proiectate. Din perspectiva   multitudinii de dispozitive care ne vor invada vieţile şi ne vor aduce beneficii, tehnologiile clasice 2G, 3G, 4G nu mai sunt potrivite, iar aici 5G-ul aduce schimbarea.

• Spuneam că coloana vertebrală a societăţii digitale este conectivitatea, iar 5G-ul este răspunsul potrivit pentru a duce conectivitatea mai departe. Unde suntem noi ca ţară? Suntem la început, dintr-un milion de motive, dintre care o parte şi-au găsit răspunsul şi rezolvarea, iar o parte ne preocupă în continuare.

• Cred că România s-a dezvoltat foarte rapid în raport cu societăţile din partea de vest a Europei, iar acum avem mai multe ingrediente care să ne poziţioneze mai bine. Am avea nevoie de parteneriatul public-privat, care să ne ofere un cadru potrivit pentru a ne dezvolta, de un partener public care să ne ajute să investim fondurile unde face diferenţa pentru utilizatorul final, şi nu neapărat în lucruri care nu au efect imediat.

• Competiţia duce la progres, iar parteneriatul cu companii care au un nume şi o tradiţie foarte importantă şi cu alţi provideri de echipamente de telefonie mobilă cred că va aduce lucruri benefice. Colaborarea poate să facă diferenţa, nu este despre noi şi ceilalţi, este despre noi toţi împreună. 

• Rata de adopţie a telefonului cu tehnologie 5G se dublează de la un an la altul, ceea ce este o veste foarte bună. 

• Nu suntem străini de subiectul 6G, Vodafone este o companie cu o echipă globală, ingineri în toate ţările. Ne-am adunat forţele cu cercetători de top în zona de 6G şi ne interesează subiectul. Este timpul pentru 6G? Cine sunt eu să dau acest răspuns? Este foarte greu de spus.

• În ceea ce priveşte inteligenţa artificială, trăim nişte vremuri în care în cineva care zice că nu se poate este întrerupt de cineva care chiar a făcut lucrul respectiv. Aici, într-un mediu atât de dinamic, AI-ul este un instrument fără de care nu poţi trăi. Suntem puţini ingineri, cu o complexitate uriaşă, care creşte exponenţial de la o zi la alta.