Business Hi-Tech

​Nikolay Storonsky, fondatorul startupului fintech Revolut, testează limitele sectorului financiar: Viitorul retailului financiar este o cursă în care învingătorul ia tot

​Nikolay Storonsky, fondatorul startupului fintech...

Autor: Tibi Oprea

21.03.2019, 17:47 2825

Nikolay Storonsky, antreprenor britanic cu rădăcini ruseşti şi fondatorul startupului fintech Revolut care a intrat în 2018 şi pe piaţa românească, încearcă să răstoarne lumea bankingului cu startupul fondat acum trei ani şi jumătate, însă autorităţile de reglementare financiară din Marea Britanie cercetează în prezent de ce banca digitală a oprit vara trecută temporar sistemul proiectat să blocheze automat orice tranzacţii suspicioase, potrivit Bloomberg.

“Aşa a fost mereu, ‘trebuie să fim conformi’. Dar cât de conformi? Asta-i altceva, nu?”, a declarat Storonsky într-un interviu din biroul său din Canary Wharf, hubul financiar al Londrei de unde conduce compania fintech cu cel mai rapid ritm de creştere din Europa.

Revolut, evaluat la 1,7 miliarde de dolari în cea mai recentă strângere de fonduri şi cunoscut pentru serviciile sale bancare de consum, s-a extins rapid ca o aplicaţie care concentrează banii de călătorit. În prezent, fintech-ul are şi planuri în servicii complexe, cum sunt împrumuturile personale. Susţinut de investitori precum miliardarul ruso-israelian Yuri Milner, startupul s-a dezvoltat mai repede decât rivalii Monzo şi Starling, ajungând astfel să aibă de trei ori mai mulţi utilizatori decât cei doi creditori la un loc.

Revolut şi-a triplat numărul de conturi noi în 2018, ajungând la peste 4 milioane de utilizatori. Riscul potenţial al expansiunii rapide a apărut în momentul în care autorităţile de reglementare din Marea Britanie au examinat acuzaţiile ridicate de ziarul britanic The Telegraph pe 28 februarie 2019 potrivit cărora Revolut a oprit un software cheie de conformitate timp de trei luni în vara anului 2018.

În aceeaşi zi, revista americană cu conţinut tech a citat foşti angajaţi şi oameni care au aplicat pentru un job în companie care s-au plâns în legătură cu condiţiile de muncă, manageri agresivi şi potenţiale practici ilegale de angajare. De asemenea, la începutul lunii februarie a acestui an, au fost detectate statistici false pe care compania le-a utilizat în cadrul unei campanii de publicitate.

Şase executivi din industria fintech au declarat pentru Bloomberg sub anonimat că există îngrijorări legate de faptul că problemele Revolut ar putea slăbi încrederea investitorilor în industrie. Giles Andrews, co-fondator şi preşedinte al fintech-ului Zopa, a spus în timpul unei discuţii în cadrul unei conferinţe fintech din Londra de luni că a observat semne ale unei expansiuni hyperagresive, fără să numească însă vreun startup: “Te întrebi ce o să găseşti dacă arunci o privire sub capotă”.

Storonsky este apreciat de compania Airbnb, prin care pot fi închiriate direct de la proprietari camere, case sau apartamente în întreaga lume. În plus, acesta a făcut analogii între businessul pe care îl conduce şi Uber Technologies, concurând în piaţă pentru dezvoltarea unui Uber al serviciilor financiare, aşa cum îşi numeşte businessul. Ambele companii sunt cunoscute pentru modul în care au reuşit să ocolească sau să ignore reglementările inconveniente.

Născut în Rusia, Storonsky, perceput ca fiind foarte competitiv, datorită calităţilor sale de fizician şi înnotător campion, a lucrat timp de şapte ani pentru Lehman Brothers şi Credit Suisse Group înainte să dea naştere startupului Revolut. Soluţia sa de card de debit preplătit fără taxe în cazul tranzacţiilor străine a fost un success imediat şi i-a permis lui şi co-fondatorului Vlad Yatsenko ocazia să-şi extindă serviciile: transferuri internaţionale de bani, instrumente de bugetare, asigurări de călătorie şi de telefoane mobile şi tranzacţionare de criptomonede.

Pentru Storonsky, prioritatea numărul unu este să facă din Revolut “una dintre cele mai mari companii de servicii financiare din lume”, deşi recunoaşte că lumea bancară vine cu provocări cu care nu s-au confruntat nici chiar cei mai îndrăzneţi precursori din Silicon Valley.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO