Business Hi-Tech

Noile tehnologii sunt folosite si de hoti, si de politisti

19.05.2003, 00:00 15

In timp ce mafia italiana a inceput sa utilizeze telefonia mobila de ultima generatie (3G) pentru a-si santaja clientii, politia a trecut si ea la sisteme de urmarire performante oferite de IBM. Grupul retail Metro a realizat impreuna cu SAP si Intel magazinul viitorului.

Video- telefoanele pot influenta alegerile
Mafia italiana intentiona sa foloseasca telefoanele mobile de ultima generatie (3G) pentru a influenta alegerile regionale ce urmeaza sa aiba loc in Italia, sustine BBC. Daca pana acum Mafia platea alegatorii sa voteze cu anumiti candidati, acum gangsterii vroiau sa santajeze electoratul, amenintand oamenii cu represalii daca nu votau "cu cine trebuie". Mafiotii, care intotdeauna au fost "la zi" cu tehnologia, vroiau sa introduca in cabinele de vot telefoane mobile cu camera video, pentru a verifica daca alegatorii votau candidatii sprijiniti de Cosa Nostra. Oficialii au aflat insa la tip de schema pusa la cale de Mafie, astfel ca au interzis intrarea in cabinele de vot cu telefoane 3G. Italienii, cunoscuti pentru pasiunea lor pentru telefoanele mobile, au adoptat rapid noul serviciu 3G, care ofera o viteza mare de transfer de date, video-conferinte in timp real si vizionarea de filme, stiri sau videoclipuri muzicale. Zeci de mii de telefoane 3G s-au vandut in ultimele luni, de la lansarea acestui serviciu de catre gigantul telecom Hutchison. Compania spera la finalul acestui an va avea un milion de abonati.

Ati uitat sa scanati painea
Lantul comercial cash&carry Metro  a construit in Germania, impreuna cu SAP si Intel magazinul viitorului. La Rheinberg, clientii nu isi pun cumparaturile direct in cos, ci le scaneaza mai imtai cu ajutorul unui handheld, care le spune pretul total. "Am vrut sa demonstram intr-un magazin real toate avantajele pe care tehnologia le acorda comertului", a explicat Christian Koch, project manager al producatorului de software SAP. Astfel, in momentul in care intra in magazin, cumparatorul primeste un mini-handheld, cu ecran tactil, care are incorporat un scanner pentru codurile de bare  ale marfurilor. Pe masura ce cumparatorul alege produsele dorite din magazin, acestea sunt scanate, aparatul afisand pretul total. Pentru legume si fructe, care au nevoie de cantarire, Metro a instalat cantare speciale dotate cu camere video si software pentru idenficarea produselor.Multe dintre produsele prezentate in magazin sunt deja dotate cu etichete cu emitator radio, care permit supravegherea produselor (impiedica furturile) dar si monitorizarea stocului (pentru a preveni epuizarea lui). Pe viitor acest tip de etichete urmeaza a fi introdus la toate produsele.

Politia merge pe mana IBM 
Politia americana, care  a inceput dupa 11 septembrie o ampla campanie de investitii in sistemele de securitate, a adoptat recend o solutie oferita de IBM. Astfel, masinile de politie vor fi dotate cu camere de supraveghere digitale si computere care vor fi folosite pentru stocarea imaginilor. Astfel, politistii vor filma si inregistra automat toate evenimentele la care sunt martori, lucru ce le va fi de folos si in cazul participarii la un eventual proces. Desi majoritatea masinilor de politie americane sunt acum echipate cu camere digitale, IBM a declarat ca este pentru prima oara cand se vor folosi si sisteme de stocare a imaginilor. Proiectul se desfasoara in localitatea Yakima, Washington, iar pentru echiparea a 32 de masini ale politiei IBM a incasat 463.000 de dolari. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO