Business Hi-Tech

Nokia a preluat controlul Alcatel-Lucent, în urma unui schimb de acţiuni în valoare de 15,6 mld euro

Nokia a preluat controlul Alcatel-Lucent, în urma unui...

Autor: Marius Oncu

04.01.2016, 17:16 1066

Achiziţia va poziţiona Nokia mai bine pe piaţa echipamentelor destinate companiilor de telecomunicaţii, unde concurează cu Ericsson (Suedia) şi Huawei (China).

Autoritatea pentru piaţa de capital din Franţa a informat că rezultatele preliminare ale ofertei arată că Nokia ar deţine aproximativ 79% din acţiunile Alcatel. Ofertele, derulate în Franţa şi Statele Unite, vor fi redeschise în cursul acestei luni, iar rezultatele finale vor fi anunţate abia în februarie.

Nokia a anunţat că va trece rapid la integrarea celor două companii, înainte de încheierea formală a tranzacţiei, aşteptată în primul trimestru.

Acţiunile Nokia se aflau în creştere uşoară în a doua parte a şedinţei, cu 0,6%, în timp ce bursa din Finlanda a scăzut cu 2,1%.

Cotaţia Nokia este totuşi cu aproximativ 10% sub nivelul din aprilie anul trecut când a anunţat preluarea, din cauza temerilor investitorilor privind procesul de integrare şi eventuale concesii pe care grupul le-ar putea face guvernului francez.

Tranzacţia, cea mai mare din istoria companiilor finlandeze, urmează unui şir de fuziuni şi achiziţii prin care Nokia s-a restructurat în ultimii ani.

În 2013, Nokia a preluat controlul afacerii pentru echipamente destinate reţelelor prin achiziţia participaţiei Siemens într-o companie mixtă, iar în 2014 a vândut producţia de telefoane mobile către Microsoft.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO